Het gerechthof ‘s Gravenhage heeft vandaag in hoger beroep 11 verdachten veroordeeld terzake van de rellen rondom Feyenoord-Ajax op 17 april 2005. Als bijzondere voorwaarde bij de (deels) voorwaardelijke gevangenisstraffen kregen alle elf ook een stadionverbod gedurende de proeftijd opgelegd.

Tegen een viertal verdachten werd als controlemiddel bij het stadionverbod elektronische stemherkenning opgelegd. Het is de eerste keer dat dit controlemiddel wordt opgelegd. De elektronische stemherkenning is een nieuw middel dat door politie en justitie wordt ingezet om te controleren of de betrokkene tijdens de wedstrijd niet in het stadion aanwezig is. De veroordeelde is tijdens de wedstrijd en korte tijd ervoor en erna gebonden aan een bepaalde locatie. Op deze locatie dient de veroordeelde telefonisch op een vaste lijn bereikbaar te zijn. Dit controlesysteem brengt deze vorm van ‘huisarrest’ met zich mee.
Ten aanzien van de overige zeven verdachten legde het hof alleen de meldingsplicht op als controlemiddel bij het stadionverbod. De veroordeelde moet zich dan op het politiebureau tijdens de wedstrijd melden.
bron:OM