Van 2 juli tot en met 31 juli is er een expositie van Ellen van Toor in galerie Zà´ne, Nieuwstraat 17b, in Leiden.

Ellen van Toor (1958) weet al van kindsbeen af een eigen wereld te maken met kleine restjes papier, veertjes, stofjes; haar moeder had er een la vol van. Nog steeds is collage, want daar hebben wij het hier over, met grafiek gecombineerd, haar techniek.

Inmiddels volwassen maakt zij werken die gaan over vrijheid en beperking. Dit lijkt met zichzelf in tegenspraak, maar is het niet. Het à©à©n heeft immers geen bestaansrecht zonder het ander. Haar symbolen voor deze twee uitersten zijn vis en vogel. Zij verkennen elkaars elementen, overschrijden elkaars grenzen, al dan niet met succes.

De werken ontstaan uit inspiratie, die zij heel nuchter zelf oproept, door gewoon aan het werk te gaan. Met als resultaat prachtige werken in voorzichtige kleuren van papierrestjes die al een verleden met zich meedragen. Zij getuigen, aldus haarzelf, vaak van een burgerlijkheid, zelfs lulligheid van beeldtaal. Dit valt te begrijpen als ze vertelt dat zij de kunstenaar, en dus zichzelf, ziet als iemand die 'mensen verzet'. Dan kun je die mensen immers het beste in de eigen taal toespreken.

Ellen van Toor studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en exposeert haar kunst in galeries en beurzen in binnen en buitenland.

Er is geen opening maar wel gelegenheid om de kunstenares te ontmoeten. Ellen van Toor zal aanwezig zijn op zaterdag 2 juli van 12.00 tot 16.00 uur.

bron:Galerie Zà´ne

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular