E.ON Benelux bouwt een nieuwe, ultra-efficiënte kolengestookte elektriciteitscentrale op de Maasvlakte voor EURO 1,2 miljard. E.ON heeft daar al een kolencentrale staan van 1,100 MW, die momenteel wordt gemoderniseerd. Ook de nieuwe centrale zal een capaciteit hebben van 1,100 MW en ongeveer 7 procent van de Nederlandse vraag leveren. Met deze investering breidt E.ON zijn positie in de Nederlandse elektriciteitsproductie uit. Vorig jaar verkreeg E.ON voor het eerst toegang tot de Nederlandse markt voor eindgebruikers door de acquisitie van distributeur NRE Energie.

De Maasvlakte is gunstig gelegen aan de diepzeehaven van Rotterdam. Om deze reden is het één van de beste locaties in Europa voor een kolencentrale. De locatie is al voorzien van alle benodigde infrastructuur. Verder biedt deze locatie vele mogelijkheden om met bestaande en nieuwe industrie op de Maasvlakte samen te werken aan energie-efficiëntie (co-siting). De investering zal een forse impuls geven aan de werkgelegenheid. Naar verwachting levert de investering meer dan 2000 manjaren aan werkgelegenheid op voor het bedrijf en toeleverende industrie in Nederland. E.ON Benelux heeft een ambitieus groeiplan voor Nederland en wil haar positie in de hele energieketen versterken. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de verwachtingen van haar klanten en haar aandeelhouder. Na de acquisitie van elektriciteitsproducent EZH in 2000, heeft E.ON in 2005 met de acquisitie van NRE Energie de eerste stap gezet op de eindverbruikersmarkt. De nieuwe centrale is de volgende stap in de groeistrategie van E.ON voor Nederland. De Maasvlakte is voor E.ON Benelux een van de aantrekkelijkste plaatsen om te investeren. De nieuwe centrale wordt gebouwd naast de huidige E.ON centrale.

Diverse studies tonen aan dat de Nederlandse markt vanaf 2010 behoefte heeft aan aanvullend productievermogen van elektriciteit om de voorzieningszekerheid op peil te houden. Kolengestookte centrales zijn meer kosteneffectief voor basislast en daarnaast zijn kolenprijzen minder onderhevig zijn aan sterke schommelingen op de wereldmarkt dan gas en olie.
E.ON Benelux heeft bewust gekozen voor een nieuwe centrale op basis van poederkooltechnologie. Dit is de meest betrouwbare en kosteneffectieve technologie, die voldoet aan de strengste Europese milieunormen. De nieuwe centrale wordt gebouwd op basis van clean coal technology. Daarmee wordt aan alle IPPC emissienormen voldaan. E.ON zal de energie-efficiëntie van de nieuwe centrale circa 20 procent verhogen ten opzichte van bestaande kolencentrales in Nederland tot minimaal 46 procent. De nieuwste technologie maakt ook een verlaging van CO2-emissie mogelijk met ongeveer 20 procent. Verder wordt onderzocht of de energie-efficiëntie kan worden verhoogd via warmtelevering aan tuinders en industriële klanten. E.ON doet op dit moment meerdere studies naar CO2 sequestratie. In de bouw worden voorbereidingen getroffen om CO2sequestratie te kunnen toepassen, zodra de techniek op commerciële schaal haalbaar is. Mogelijkheden om biomassa als brandstof te gebruiken worden ook opgenomen in het ontwerp van de centrale.
bron:EON

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular