ESA lanceert op woensdagochtend 28 december om 06.19 uur Nederlandse tijd de eerste
satelliet van het Europese navigatienetwerk Galileo. Vanaf de Russische lanceerbasis
Baikonoer in Kazachstan brengt een Sojoez-raket Giove-A naar de ruimte.

Giove-A gaat op weg naar een middelhoge baan om de aarde, ruim 23.000 kilometer boven het oppervlak. Hij komt daar aan om 13.52 uur. De satelliet is de eerste van een netwerk dat uiteindelijk uit dertig satellieten zal bestaan.

Het Galileo satellietnavigatienetwerk is, in tegenstelling tot het Amerikaanse militaire GPS, ontworpen voor civiel gebruik. Het is een gezamenlijk initiatief van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese Unie.

Galileo zal navigatiediensten leveren met een ongekende precisie, beschikbaarheid en betrouwbaarheid en daarmee een reeks nieuwe toepassingen mogelijk maken. Met Giove-A wil ESA aantonen dat de gekozen technieken in de praktijk goed functioneren. Giove staat voor Galileo In Orbit Validation Element, maar is ook de Italiaanse naam voor Jupiter. De astronoom Galileo Galileï ontdekte begin zeventiende eeuw de vier grote
manen van Jupiter. Deze ontdekking betekende een doorbraak in de zeevaartnavigatie. Met de omloopbanen van de manen om Jupiter had men voor het eerst de beschikking over een klok die overal op de wereld gelijk liep.
Giove-A kreeg zijn naam op 9 november van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat toen zij ESTEC, het technisch onderzoekscentrum van ESA in Noordwijk, bezocht. De zonnepanelen van Giove-A zijn van Nederlandse makelij en gefabriceerd door het Leidse bedrijf Dutch Space.
bron:ESA