CNV Publieke Zaak is verbaasd en verontwaardigd over de bonus van 870.000 euro die Essent-topman Boersma ontvangt. Bestuurder Theo Quist: Wij zijn van mening dat een energiebedrijf een publieke functie heeft. En bij publieke bedrijven horen niet dit soort bonussen.

Ook vorig jaar ontstond er commotie over de hoogte van de bonus die gekoppeld is aan het resultaat van het bedrijf. Onder druk van onder andere de vakbonden leverde Boersma toen een deel van de bonus in. Die bonus staat in geen enkele verhouding met de salarisverhoging die werknemers krijgen, aldus Quist. Daarom vind ik dat Boersma ook nu een deel van zijn bonus moet inleveren. Hij waarschuwt dat er bij een toekomstige privatisering en splitsing van energiebedrijven helemaal geen controle meer is op de hoogte van deze bonussen. Op dit moment kunnen aandeelhouders nog enige controle uitoefenen. Het kabinet is groot voorstander van de privatisering van energiebedrijven.
Overnamestrijd
Op dit moment woedt er in Europa een overnamestrijd tussen de energiegiganten. Quist:Het wordt tijd om nu onze knopen te tellen en de discussie over splitsen en privatiseren op een laag pitje te zetten. Wij zijn van mening dat productie en levering van energie in publieke handen moet blijven. Als de politiek instemt met privatisering voorspel ik dat dan in de top van de energiebedrijven enorme salarissen worden verdiend. Het is nog niet te laat om dit stop te zetten.
bron:CNV