Op vrijdag 21 april a.s. brengt het internationale kaasmakersgilde Saint Uguzon een bezoek aan de Alkmaarse kaasmarkt. Leden van de Duitse sectie van het gilde bezoeken voor hun ‘Kapitelsitzung’ Alkmaar van 20 tot en met 23 april. Naast de kaasmarkt bezoeken zij ook de kaasfabriek van CONO Beemsterkaas in Beemster.

 Officieel luidt de naam van het gilde ‘Guilde des Fromagers, Confrerie de Saint – Uguzon’. Het gilde stamt van origine uit Frankrijk en is een wereldwijde organisatie, die 4000 leden telt in 34 landen. Het gilde richt zich op de melkproductie, fabricage, distributie en verkoop van kaas. Het gilde informeert met periodieke bulletins de leden over wetenswaardigheden rond kaas, kaasproductie en allerlei manifestaties. Ook organiseert het gilde voor de leden regelmatig excursies, waaronder deze naar Alkmaar. De voorzitter van het gilde is gevraagd vrijdag om 10.00 u. de kaasbel te luiden. Ook wordt tijdens de kaasmarkt een zogenaamde Kapitelsitzung gehouden, waarbij een zestal nieuwe leden met een officiële plechtigheid tot het gilde worden toegelaten. Deze intronisatie vindt plaats tussen 11.00 en 12.00 u.
Het Guilde d’Uguzon omvat ook de internationale organisatie van kaassteden in Europa, ’Käse verbindet die Städte Europas’. Deze organisatie bestaat uit een 20 tal Europese steden, die gemeen hebben dat ze een toonaangevende kaasmarkt of een vooraanstaand kaasfestival hebben. Alkmaar is in 2001 lid geworden van deze vereniging, wat in 2004 leidde tot de internationale kaasmarkt tijdens de viering van Alkmaar 750 jaar stadsrechten. Doelstellingen zijn onder meer het organiseren van gezamenlijke promotie-activiteiten, het uitwisselen van deskundigheid, het jaarlijks organiseren van een internationale activiteit (telkens in een ander land), het versterken van samenhang tussen kaasactiviteiten en toerisme. Als internationaal bekende kaasstad mag Alkmaar natuurlijk als lid van deze vereniging niet ontbreken. De leden van het gilde worden door het gemeentebestuur op 20 april ’s avonds ontvangen en op 21 april op de kaasmarkt rondgeleid. Aansluitend worden ze die dag ontvangen door CONO Beemsterkaas. Op zaterdag 22 april wordt de gasten een toeristisch programma aangeboden in stad en regio.
bron:Gemeente Alkmaar