Jonge architecten mogen kiezen uit 75 aantrekkelijke projecten om hun kunnen internationaal te bewijzen. Op 12 maart gaat de wedstrijd van start met een informatiemarkt.
Op 7 maart 2005 start de achtste editie van de tweejaarlijkse Europese prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar Europan. In een samenwerkingsverband van gemiddeld 20 landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw. Europan nodigt jonge architecten uit heel (geografisch) Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten. Voor Europan 8 zijn 75 locaties, verspreid over heel Europa, gevonden.
Europan Nederland heeft zes interessante locaties gevonden: Alkmaar (Vegro-terrein), Dordrecht (Stadshellingen), Enschede (Mixed Salad), Haarlem (Gonnetstraat), Tilburg (Burgerijpad) en Zwolle (Westenholte Noord). Anders dan bij de vorige prijsvraagronde, worden de locaties dit keer alle beschikbaar gesteld door de betreffende gemeenten.
 
Alkmaar, Vegro-terrein
Het Vegro-terrein maakt deel uit van het herstructureringsgebied Overstad, een gebied dicht bij het oude stadscentrum. Het gebied zal in de toekomst plaats moeten bieden aan grootschaliger centrumfuncties waarvoor in de bestaande binnenstad geen plaats is.
Voor de Europan-locatie, langs het Noordhollands kanaal en de spoorlijn, wordt aan een programma van wonen en bedrijfsruimte gedacht.
 
Informatiemarkt
Op 12 maart 2005 viert Europan Nederland de start van Europan 8 traditiegetrouw met een informatiemarkt voor potentiële deelnemers en andere geïnteresseerden. Het doel van deze dag is het informeren van de bezoekers over de Nederlandse prijsvraaglocaties. Gedurende de dag geven vertegenwoordigers van de locaties audiovisuele presentaties en zijn zij in informatiestands beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Naast de stands met locatie-informatie, zullen er voor architecten interessante organisaties aanwezig zijn en vinden er lezingen en presentaties plaats, gericht op Europan-deelnemers. Ook zal er een ´chatplek' worden ingericht, waar bezoekers met elkaar van gedachten kunnen wisselen, maar waar ook winnaars van vorige Europan-ronden aanwezig zijn om hun ervaringen met de nieuwe garde te delen.

Bron: Emea.nl