Journalisten in de 25 EU-lidstaten worden uitgenodigd artikelen in te zenden over de strijd tegen discriminatie en het stimuleren van diversiteit op het werk. Ter zake kundige vertegenwoordigers van de pers en discriminatiedeskundigen zullen 25 nationale prijswinnaars selecteren in elke categorie. Een Europese jury zal vervolgens de finalisten kiezen die een studiereis krijgen aangeboden naar een EU-land van hun keuze. 

Dit is het tweede jaar dat de Europese Commissie de EU-journalistenprijs 'Verschil moet er zijn. Discriminatie niet' ondersteunt. In 2004 werden de drie winnende artikelen uit Frankrijk, Denemarken en Hongarije gekozen uit een totaal van 246 geldige inzendingen. Dit jaar kunnen naast journalisten in de gedrukte media en online-journalisten voor het eerst ook fotojournalisten en fotografen deelnemen. Prijzen zullen uitgereikt worden aan de drie finalisten in elk van deze twee categorieën. 
 
De competitie maakt deel uit van de EU-informatiecampagne 'Verschil moet er zijn. Discriminatie niet', die informatie verschaft over het Europees anti-discriminatiebeleid, met name met betrekking tot discriminatie op de werkplek. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moeten artikelen en foto's tussen 1 januari en 31 december 2005 in druk of online verschenen zijn. Artikelen mogen ingediend worden in alle officiële talen van de EU en moeten ten minste 4.200 karakters bevatten. Alle artikelen en foto's moeten voor 31 december 2005 ingezonden zijn. 
 
bron:EU