"Het EU-drugsbeleid moet realistisch zijn, op bewijsmateriaal gebaseerd en de evaluatie van het drugsbeleid moet worden verbeterd." Dit heeft de Europese Commissie geantwoord op een schriftelijke vraag van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Ook de Europese Commissie lijkt dus niets te zien in een ideologische 'war on drugs'. "De Commissie vindt de beperking van schadelijke effecten geen ideologische kwestie", aldus eurocommissaris Frattini. Buitenweg is verheugd over het antwoord. "We wisten al dat er in het Europees Parlement veel voorstanders van een rationeel drugsbeleid zijn. Het is goed om te merken dat ook de Commissie Barroso op dezelfde lijn zit."

Het antwoord komt kort voordat burgemeester Leers van Maastricht, op verzoek van GroenLinks, de Commissie Publieke Vrijheden van het Europees Parlement toespreekt over de drugs-gerelateerde problemen in de grensregio. Leers is gefrustreerd over het huidige Nederlandse beleid, waarin het gebruik van softdrugs wordt gedoogd, maar coffeeshops het illegale circuit in moeten om aan hun voorraad te komen. Hij pleit dan ook voor regularisering van de productie van softdrugs.

In de Tweede Kamer zal op verzoek van GroenLinks begin volgende week een spoeddebat plaatsvinden over dit onderwerp. De regering moet voor dinsdag in een brief aan de Kamer haar positie aangeven ten opzichte van het verzoek van Leers om een pilot-project te mogen beginnen in Maastricht.

bron:GroenLinks