Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse turnen heeft een mannelijke turner een Europese titel gewonnen. Yuri van Gelder, sergeant bij de Koninklijke Landmacht, heeft in zijn specialisatie ringenturnen zondag 5 juni het goud binnengesleept bij het EK in Debrecen (HUN).

In de finale behaalde hij 9.712 punten, evenveel als de Italiaan Andrea Coppolino. Het brons was voor de Rus Alexander Safoshkin (9.675 punten). Het wedstrijdverloop was buitengewoon spannend. Coppolino, die và³à³r hem turnde, scoorde 9.712 punten met een nagenoeg perfecte oefening. Als voorlaatste turner wist van Gelder daarna het hoofd koel te houden en hetzelfde puntentotaal te behalen. Op dat moment was een Europese titel nog niet zeker gesteld. De beste turner uit de kwalificatie van vrijdag trad als laatste aan. Dankzij enkele minieme foutjes scoorde de Rus Alexander Safoshkin 9.675 punten, slechts genoeg voor het brons.

Van Gelder na afloop van zijn titelgevecht: "Ik was echt megagespannen vanmorgen, nog nooit was ik zo zenuwachtig voor een wedstrijd. Toen ik die Italiaan 9.712 punten zag scoren voelde ik dat ik een absolute topprestatie moest gaan leveren om dat nog te kunnen verbeteren. Maar op de een of andere manier viel alles op z'n plaats en turnde ik, volgens velen althans, een nog betere oefening dan de Italiaan. Het kan me niets schelen dat ik de hoofdprijs moet delen, die Europese titel neemt niemand me meer af. Vanavond even een gepast feestje vieren".

bron:MinDef