(EMEA Persberichten)

De stichting Recht Op Gezondheid, zie www.rechtopgezondheid.info, heeft in een open brief aan demissionair minister president Balkenende gevraagd om de aanstaande maatregelen van de Europese Commissie zoals oa vastgelegd in Richtlijn 2002/46/EC te blokkeren. Met deze richtlijn wil Europa maxima opleggen voor het dagelijkse gebruik van vitaminen en mineralen zowel in voedsel als in voedingssupplementen.

à¢â‚¬Å“Een krankzinnige maatregelà¢â‚¬, aldus de Stichting. à¢â‚¬Å“Als Brussel zijn zin krijgt, is het straks simpeler om in Amsterdam aan harddrugs te komen dan aan vitaminenà¢â‚¬.

Vitaminen en mineralen zijn noodzakelijke stoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus via de voeding verkregen moeten worden. De Europese Commissie heeft verregaande maatregelen aangekondigd om het niveau van deze essentiële nutriënten terug te dringen.

De Stichting wijst er in haar brief op dat deze Europese maatregelen net zo nodig zijn als een richtlijn om kromme bananen te verbieden en te eisen dat zij voortaan recht zijn. Vitaminen en mineralen zijn gewoon natuurlijke voedingsstoffen die al tienduizenden jaren een onlosmakelijk onderdeel van de voeding van de mens zijn. Als je voedingsstoffen al gaat inperken via Europese wetgeving dan moeten we straks ook wetgeving krijgen over het maximale hoeveelheid te drinken water per dag per persoon.

De Stichting wijst er verder op dat steeds meer mensen à¢â‚¬Å“De schijf van vijfà¢â‚¬ niet meer kennen noch gebruiken en dat de kwaliteit en de eetgewoonte van mensen tot gevolg heeft dat heel veel mensen juist essentiële nutriënten als vitaminen en mineralen steeds minder binnenkrijgen, met alle gevolgen van dien.

Het is daarom volgens haar ook niet verbazingwekkend dat het aantal chronische ziekten in onze samenleving schrikbarend groeit, met als gevolg dat de kosten van de gezondheidszorg de pan uit rijzen. In het peiljaar 2005 gaf Nederland 68,5 miljard Euro uit aan gezondheidszorg. Dat is 13,5 % van het Bruto Binnenlands Product en 4200 Euro per jaar per Nederlander, en dit stijgt nog elk jaar!

à¢â‚¬Å“In plaats van gezond eten aan te moedigen en junkfood af te raden gaat de Europese Commissie met haar aanpak lijnrecht in tegen de gezondheid van mensenà¢â‚¬, aldus de Stichting.

Volgens haar zijn de farmaceutische bedrijven en de psychiatrie de grote winnaars van de voorgestelde Europese wetgeving want hoe slechter het eten, hoe ongezonder de bevolking en hoe meer ziekte en mentale stoornissen behandeld zullen kunnen worden met medicijnen.

à¢â‚¬Å“Als je een paar dagen geen essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt is het net of je een paar dagen niet gegeten hebt en kijk dan eens hoe je voeltà¢â‚¬, aldus een woordvoerder van de Stichting. à¢â‚¬Å“En meer junkfood eten maakt het lichaam alleen maar dikker want echte voeding krijg je dan niet binnen. Voeg daarbij nog eens drugs of alcoholgebruik en andere aanslagen op het lichaam en tel uit je winst.à¢â‚¬

De Stichting dringt er in de brief bij Premier Balkenende op aan om niet akkoord te gaan met de voorgestelde Brusselse maatregelen en meer onderzoek te eisen alvorens deze dreigende draconische maatregelen voor Nederland te accepteren.

De stichting Recht op Gezondheid heeft verdere ludieke protestacties aangekondigd.

Stichting Recht op Gezondheid
[email protected]

à¢â‚¬‘¹