Ex-wethouder en huidig Amsterdams VVD raadslid Laetitia Griffith zal per 1 juni aanstaande haar vroegere functie van VVD Tweede Kamerlid hervatten op dringend verzoek van landelijk VVD-fractievoorzitter Willibrord van Beek. Zij wordt opvolgster van het VVD Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Magan die door VVD minister Verdonk gedwongen werd haar kamerlidmaatschap voortijdig op te geven. Griffith heeft zin in haar nieuwe functie maar betreurt het dat ze niet onder de voorwaarde kan vertrekken dat ze het kamerlidmaatschap kan combineren met het raadslidmaatschap. Griffith: "Ik ben blij dat ik weer in Den Haag aan de slag kan gaan, maar ik vind het jammer dat het Kamerlidmaatschap tevens met zich meebrengt dat ik het raadslidmaatschap neer moet leggen. Ondanks deze moeilijke beslissing moet ik vooruitkijken en heb ik zin om weer in de landelijke politiek aan de slag te gaan. De aan mij toevertrouwde Amsterdamse steun zal ik tot haar recht laten komen in de politiek en het openbaar bestuur."

De reden dat Griffith haar raadslidmaatschap niet kan behouden is dat de Amsterdamse KC voorzitter Frank de Grave het niet acceptabel vindt dat een Kamerlid tevens functioneert als raadslid. De Grave: "Ik vind het voor de VVD, voor de Tweede Kamer en voor Amsterdam heel positief dat Laetitia weer als Kamerlid aan de slag gaat. Maar het is al heel lang bestendig beleid van de VVD Amsterdam dat politieke dubbelmandaten niet worden geaccepteerd. Er moet dus een keuze worden gemaakt. Het bestuur van de VVD Amsterdam begrijpt en respecteert de keuze van Laetitia voor Den Haag. Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. Zij blijft door haar keuze de VVD kiezers trouw alleen in een andere politieke functie." Ook VVD fractievoorzitter Van der Burg steunt Griffith in haar beslissing: "Het is een verlies voor de fractie en de gemeenteraad, maar het is ook gunstig om nog een Amsterdammer in de Tweede Kamer te hebben. Volgens mij is Laetitia datgene dat Den Haag nodig heeft."

De fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Willibrord van Beek, is verheugd op haar terugkomst. ,,Laetitia is een goede politica, met haar terugkomst krijgt de VVD in de Kamer er een goede liberaal bij.'' Griffith zal zich onder andere bezighouden met Binnenlandse Zaken, Bestuurlijke Vernieuwing en Staatsrechterlijke Vernieuwing.
De 40-jarige Griffith werd na een tienjarige carrière bij het ministerie van Justitie Tweede Kamerlid voor de VVD in 2003. In juni vorig jaar heeft zij haar overstap naar Amsterdam gemaakt waar zij als wethouder Financiën, Economische Zaken, Schiphol en ICT werd geïnstalleerd. Na de gemeenteraadsverkiezingen is de VVD niet in het Amsterdamse college teruggekeerd en Griffith is sindsdien raadslid. Met het vertrek van Laetitia Griffith naar Haarlem en Mark van der Horst naar Beverwijk zullen Jos de Wit en Bas van 't Wout hen opvolgen. De Wit is Clusterdirecteur Openbaar Primair Onderwijs te Haarlem. Van 't Wout is werkzaam als politiek assistant van de landelijke VVD lijsttrekkerskandidaat Mark Rutte.
bron: VVD