Het aantal mensen dat apparaten, machines of materialen huurt en
nooit meer terugbrengt, stijgt explosief. De schadepost is vorig jaar opgelopen tot zo een E25 miljoen. Drie jaar geleden begon de Nederlandse verhuurbranche met het aanleggen van een zwarte lijst van dubieuze huurders die hun spullen niet terugbrengen.

Deze databank van de verhuursector, CrimiMail, ging drie jaar geleden van start met een bestand van 70 oplichters. De zwarte lijst is een enorm succes want uit de jaarcijfers van CrimiMail, die vandaag worden gepubliceerd, blijkt dat de lijst inmiddels 1126 dubieuze huurders telt. Aan hen worden in principe geen apparaten of machines meer meegegeven. CrimiMail registreert ook de gegevens van de verduisterde goederen. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er 100 nieuwe criminele huurders bij.
Uit de jaarcijfers van CrimiMail blijkt dat de twee grootste rovers zijn:
Man uit Almere heeft in een periode van 3 jaar voor +/- E150.000,00 verduisterd bij verhuurbedrijven. Een kleine greep uit de lange lijst van gedupeerde  verhuurbedrijven: bedrijven, o.a. uit Mijdrecht, Diesel aggregaat, dagwaarde E16.000,00, uit Hendrik I. Ambacht, warmwater hogedrukreiniger, nieuw waarde E2200,00, uit Haarlem, 50 mtr. steigermateriaal, dagwaarde E25.000,00, uit Amsterdam, steigermateriaal, dagwaarde E15.000,00. Uiteindelijk tegen de lamp gelopen door de zwarte lijst.
Man uit Rotterdam, heeft in een periode van 1 jaar voor +/- E25.000,00 verduisterd bij verhuurbedrijven. O.a. bij verhuurbedrijf uit Dongen, steigermateriaal schade E4500,00, Hellevoetsluis, steigermateriaal E8000,00, Spijkenisse, steigermateriaal E12.000,00. Meest gestolen objecten zijn steigers, aggregaten en compressoren. Een registratie blijft vijf jaar van kracht; de oplichter krijgt een briefje thuis dat hij of zij in het bestand
is opgenomen. Als voorwaarde voor vermelding geldt een huurcontract tussen huurder en verhuurder. Komt de klant in het bestand voor, dan geeft CrimiMail hiervan melding zonder de persoonsgegevens van de betrokkene vrij te geven. De verhuurder kan dan twee dingen doen: of geen zaken met de betrokkene doen, of een borg vragen die ongeveer even hoog is als het te verhuren goed. 'Het landelijk aanpakken van deze personen blijkt in de praktijk een probleem', aldus Ron van Es van CrimiMail, in een toelichting op de jaarcijfers. 'De goederen en machines worden steeds duurder en daarmee wordt onze branche steeds interessanter voor criminelen. Justitie en politie zijn erg regionaal gericht.
Regionaal zijn er geen budgetten of personeel beschikbaar om onderzoeken buiten de eigen regio te doen. Criminelen spelen hier handig op in. Zij verhuizen, met hun criminele activiteiten, van regio naar regio en blijven hierdoor vaak uit handen van de politie', zo leert de praktijk volgens Van Es. Crimineel shoppen om uit handen van de politie te blijven. Ook de verzekeraars klagen dat de regiogrenzen van de politiekorpsen in praktijk een belemmering vormen bij het aanpakken van deze vorm van criminaliteit. Frans Zengerink
van Centraal Beheer Achmea, die met veel van deze schades te maken heeft: 'Soms hebben wij geluk. Registratie van dubieuze huurders en uitrusten van zogenaamde tracking en tracing systemen (volgsystemen, MK) op werkmaterieel leiden ons vaak naar dadergroepen. Onderzoeksbureaus die worden ingeschakeld, weten dan vaak de dadergroep te traceren en proberen dan de politie in het zadel te krijgen. Wanneer een dadergroep in meerdere regios actief is geweest, overlappen de politieregios elkaar en wijzen naar elkaar wie het onderzoek moet gaan doen. Dit geeft een enorme vertraging. Als de politie eenmaalweet wie het onderzoek gaat leiden, krijgen ze de zaak panklaar aangeleverd van het onderzoeksbureau. Veel daders zitten op deze manier uiteindelijk toch nog achter de tralies.' CrimiMail heeft de databank aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens, dat geen bezwaar had zolang er volgens de regels wordt gewerkt. Dat betekent dat de aangesloten bedrijven onder andere op paspoort, rijbewijs of ander identiteitsbewijsnummer kunnen zoeken.
 
bron: Verhuurnet