De Stichting Regentenkamer uit Den Haag organiseert de tentoonstelling 25 Tronen voor Beatrix, waarin jonge en gevestigde kunstenaars hun visie op het koningshuis geven vormgegeven in tronen. De tentoonstelling werd 30 april geopend in Den Haag en reist nu door het land. Deze tentoonstelling komt natuurlijk ook naar Heerlen! Van 3 tot en 18 augustus 2005 is de tentoonstelling te zien bij Royal DSM in het DSM hoofdkantoor en van 21 augustus tot en met 11 september 2005 in het Glaspaleis.

Openingstijden DSM hoofdkantoor: ma t/m vrij 18.00 - 21.00 uur, zat 9.00 - 12.00 uur en op afspraak 045-5782800 via Catharien Romijn, art curator.
Openingstijden Glaspaleis: maandag tot en met zaterdag 09.00 - 23.00 uur, zondag 11.00 -17.00 uur, voor info 045-5772200.

Op 30 april 2005 was het precies 25 jaar geleden dat Beatrix haar moeder opvolgde als koningin. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum organiseert de Stichting Regentenkamer de tentoonstelling 25 Tronen voor Beatrix. Voor elk jaar dat zij koningin van Nederland is, is er een troon. De tronen verbeelden de ideeën van vormgevers over het koningshuis in het algemeen, en over Beatrix in het bijzonder. Het is een spraakmakende tentoonstelling met unieke, soms meer dan levensgrote, tronen.

De getoonde tronen zijn speciaal gemaakt voor deze expositie, na een selectie van inzendingen uit heel Nederland. De leden van de selectiecommissie zijn: Hans Dijkstal (oud minister en bestuurslid van de Regentenkamer), Liesbeth in 't Hout (directeur Design Academy Eindhoven), David Gosker (directeur Gosker Ontwerp), Titus Eliëns (hoofd collecties Gemeentemuseum Den Haag) en Wim van der Valk (architectenbureau 3TO).

Sommige ontwerpers hebben net hun opleiding afgemaakt, terwijl anderen al een indrukwekkende carrià¨re hebben opgebouwd. Maar iedereen is geïnspireerd door de veelzijdige persoonlijkheid van koningin Beatrix. Elke troon is uniek en benadrukt een ander deel van het koningsschap: van de 'dranghektroon' van Dinand Vallentgoed tot de op de haardos van Beatrix geïnspireerde troon van Renate Vos. Deze troon van Renate Vos is door DSM gesponsord en aangekocht voor de DSM Art Collection.

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare Bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel, Le Grand Bernard.

bron:Glaspaleis Heerlen