Komende zaterdag 10 september wordt aan het begin van de Open Monumentendagen een expositie geopend over architect Boeyinga, in de Gertrudiskerk aan de Grote Markt te Bergen op Zoom. Deze tentoonstelling over het werk van de Amsterdamse Schoolarchitect B.T. Boeyinga is vervolgens van 10 september-28 oktober te zien. De grote verscheidenheid en reikwijdte van zijn werk wordt hierin belicht.

Boeyinga geldt als een belangrijk vertegenwoordiger van de Amsterdamse Schoolarchitectuur. Hij bouwde als opzichter de befaamde woningblokken van Michel de Klerk in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam (1917-1921). Later werd hij architect bij de Gemeente Amsterdam en ontwierp hij de tuindorpen Oostzaan en Nieuwendam in Amsterdam-Noord (1921-1926).

Daarna bouwde hij als zelfstandig architect vele kerken, ondermeer in Haarlem, Rotterdam, Diemen en Bergen op Zoom. De kerk in Haarlem werd na een tragische brand in het voorjaar 2003 verwoest. De kerk in Bergen op Zoom (rijksmonument) is twee jaar geleden gerestaureerd, en laat Boeyinga's werk in zijn volheid zien; een sobere maar expressieve vormgeving in baksteen. In dezelfde stad bouwde hij ook het hoofdgebouw voor psychiatrisch ziekenhuis Vrederust. Andere utiliteitsbouw betrof laboratoria voor de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hoewel Boeyinga na de Tweede Wereldoorlog voornamelijk restaureerde (Eusebiuskerk in Arnhem), voltooide hij in 1954 nog een betonnen kerkje in Amsterdam, met in de gevels glazen bouwstenen, die voor een speciale lichtinval zorgden.

Twee jaar geleden werd deze expositie in Amsterdam gehouden. Wie haar toen heeft gemist, krijgt een unieke kans deze alsnog te bekijken.

Ook is in de boekhandel en op internet het boek B.T. Boeyinga, Amsterdamse Schoolarchitect, geschreven door Radboud van Beekum, en uitgegeven door Thoth in Bussum, verkrijgbaar.

bron:Stichting Boeyinga