Het projectmatige toezicht op auto-inbraken heeft de afgelopen drie maanden geleid tot een verdere daling van het aantal autokraken in het district IJsselstreek. Werden in de eerste 3 maanden van 2005 nog 170 auto-inbraken gepleegd, in 2006 waren dat er in dezelfde periode 103. Het succes van de aanpak wordt nu ook toegepast op het terugdringen van vernielingen.

Het auto-inbrakenproject werd ook in de eerste drie maanden van 2005 gehouden. Toen daalde het aantal autokraken met 43%. Die daling heeft zich dit jaar dus voortgezet. In de afgelopen drie maanden hielden agenten extra toezicht op de invalswegen van de gemeenten in het district IJsselstreek. Bestuurders werden gecontroleerd en aangesproken. Kennelijk schrikt deze werkwijze potentiële autokrakers af, zeker als dat tot aanhoudingen leidt. Zo werden in deze periode in Lochem enkele Poolse mannen aangehouden die goederen hadden weggenomen bij een automaterialenzaak. In Zutphen werden na een achtervolging twee mannen uit Amersfoort aangehouden die inbrekersgereedschap bij zich hadden. Verder werden er Poolse auto-inbrekers op heterdaad aangehouden in Twello.
De controles worden gecombineerd met preventieve acties. Afgelopen zondag (26 maart) werden veel recreatiegebieden bezocht. Van de bijna 700 gecontroleerde auto’s bleek er in 265 gevallen iets aan te merken, zoals het niet afsluiten van de auto of het achterlaten van waardevolle voorwerpen als camera’s of radiofrontjes. Woensdag 29 maart staan de sportaccommodaties in de gemeenten Zutphen, Voorst, Brummen, Eerbeek en Lochem op het programma tussen 18.00 en 23.00 uur. Vrijdag 31 maart gaat de aandacht speciaal uit naar de koopavond.
Project vernielingen
Het succes van deze aanpak is reden om ook op andere speerpunten deze werkwijze toe te passen. Zo is onlangs een soortgelijk project op vernielingen gestart. Het aantal aangiftes van vernieling is gestegen van 1532 in 2004 naar 1660 in 2005. De politie onderneemt actie, maar rekent daarbij ook op de hulp van de burgers.

Voor het gerichte toezicht op vernielingen en overlast zijn zogenaamde hotspots benoemd. Dat zijn plaatsen waar veel vernielingen worden gemeld of waar de wijkagent signalen krijgt van bewoners dat ze veel overlast ondervinden. De agenten houden op bepaalde tijdstippen extra toezicht op deze hotspots. De oproep aan de burger is dan ook om altijd de politie te bellen op het moment dat ze iets verdachts zien of horen. Dat verhoogt de kans om daders aan te houden. Daarnaast is de oproep om altijd aangifte te doen van vernieling of een ander strafbaar feit, bijvoorbeeld via het internet www.politie.nl.
bron:Politie Noord en Oost Gelderland