In het noorden van Angola is het dodelijke en zeer besmettelijke Marburg virus uitgebroken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in Angola tot nu toe 218 mensen besmet geraakt van wie 193 mensen om het leven zijn gekomen. Artsen zonder Grenzen is ook in de hoofdstad Luanda actief om verspreiding van de ziekte daar zoveel mogelijk te voorkomen.
In de noordelijke provincie Uige en in de hoofdstad Luanda zijn inmiddels teams bestaande uit ervaren hulpverleners van Artsen zonder Grenzen aanwezig. In Uige trof het team een erbarmelijke situatie aan met zieken die aan hun lot waren overgelaten.
De teams bestaan uit artsen, verpleegkundigen, epidemiologen en specialisten op het gebied van water en sanitatie. Zij isoleren en verzorgen de patiënten in speciaal ingerichte centra. Verder trainen de teams medisch personeel van de overheid en begrafenisteams in het omgaan met Marburg. Tegen het Marburg virus bestaan geen medicijnen. De symptomen - koorts en hevige bloedingen - lijken sterk op die van het ebola virus. Volgens officiële cijfers is de ziekte in ongeveer een kwart van de gevallen dodelijk. Het virus eist vooral slachtoffers onder kinderen beneden de 1 jaar.
In het ziekenhuis in Uige heeft Artsen zonder Grenzen inmiddels voor 120 personen beschermende kleding geleverd. Er is een speciaal internationaal crisis team samengesteld dat leiding en advies zal geven gedurende de crisis. Daarin zitten leden van het Angolese ministerie van Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Amerikaanse Center of Disease Control en Artsen zonder Grenzen. De uitbraak in Angola is, voor zover bekend, de grootste ter wereld ooit. Inmiddels is ook à©à©n mogelijk geval van Marburg in de stad M'banza Congo, ook in het noorden, gemeld. In de hoofdstad Luanda, die vier miljoen inwoners telt, zijn inmiddels diverse vermoedelijke gevallen van Marburg gemeld. Eà©n van hen is overleden. Momenteel wordt nagegaan met wie deze persoon in contact geweest is om verdere verspreiding te voorkomen. Artsen zonder Grenzen heeft een isolatieafdeling opgezet in het academisch ziekenhuis van Luanda om patiënten te kunnen isoleren.
Het Marburg virus is een uiterst zeldzame en dodelijke ziekte. Net als ebola behoort Marburg tot de zogenaamde filovirus familie. Bij zowel Marburg als ebola is de herkomst onduidelijk. Vooralsnog kan de medische wereld weinig uitrichten tegen deze dodelijke infecties. Het belangrijkste is om de patiënten zo snel mogelijk te isoleren van hun omgeving en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad sinds ze besmet zijn geraakt
bron: Artsen zonder Grenzen