Dramatische gebeurtenissen in de polder van 17 t/m 24 juni 2005. De organisatie van de Parade heeft besloten om op het laatste moment nog een voorstelling toe te voegen aan het programma in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Het gaat om de muziektheatervoorstelling 'Poldermodel' die speciaal bedacht en geschreven is voor de tentoonstellingsruimte van het NAi.

'Poldermodel' zal tijdens De Parade vijf avonden lang vier keer per avond worden opgevoerd in de tentoonstelling 'Polders - Een theater van land en water'. De voorstelling, uitgevoerd door gelegenheidsensemble 'De Poldermakers' heeft als uitgangspunt dat Nederland jaren geleden ten onder is gegaan aan een overstroming.

De Parade slaat dit jaar in Rotterdam zijn tenten op rond en in het NAi. Om het NAi helemaal te laten opgaan in het kermis- en theatergedruis heeft Paradedirecteur Terts Brinkhoff een voorstelling laten bedenken met de polder als thema. In de voorstelling 'Poldermodel' wordt teruggekeken op het moment dat Nederland ophield als land te bestaan. Er zijn liederen, dialogen en muziekstukken gebaseerd op gedichten van o.a. Hendrik Marsman en Jan Slauerhoff, een muzikale storm en actie en drama op het strand. Ook het Paradethema van dit jaar '15 jaar paraderen, verleiden en verleid worden' is erin verwerkt. 'Poldermodel' duurt circa 30 minuten en er zijn 4 voorstellingen per avond op 17, 19, 20, 23 en 24 juni. 'De Poldermakers' bestaan uit Natalia Rogalski (zang & spel), Nicolaas Duin (piano, accordeon & spel), Joris van Beek (viool, trompetviool, contrabas & spel) en Fedde Bouma (regie).

De tentoonstelling 'Polders - Een theater van land en water', die het decor vormt voor de voorstelling, zoomt in op verleden, heden en toekomst van 15 belangrijke polders. In een theatrale setting wordt een ode gebracht aan het Nederlandse polderlandschap en wordt tegelijkertijd de polderproblematiek in kaart gebracht.

Naast het water, dat zo'n grote rol speelt in de voorstelling zijn ook de voortgaande verstedelijking en ontwikkelingen in de landbouw van grote invloed zijn op de toekomst van de polder.

'Polders - Een theater van land en water' maakt deel uit van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en is tot en met 4 september te zien in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

bron:NAI