Op vliegbasis Leeuwarden ontvangen militairen die deel hebben uitgemaakt van het F-16 detachement in Kabul (Afghanistan) dinsdag 4 april 2006 de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. De Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Hans de Jong, reikt de medailles uit. De militairen zijn van 15 oktober 2005 tot en met 15 januari 2006 ingezet vanaf Kabul International Airport ter ondersteuning van de International Security
Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.
Ongeveer 90 militairen ontvangen de herinneringsmedaille. De meeste van hen zijn afkomstig van vliegbasis Leeuwarden. De rest van de groep bestaat uit militairen van andere luchtmachtonderdelen en de Koninklijke Marechaussee. De uitreiking vindt plaats tijdens een militaire ceremonie ten overstaan van militaire autoriteiten en in aanwezigheid van familieleden en genodigden.
De hoofdtaak van de F-16's in Afghanistan is het vanuit de lucht bescherming bieden aan ISAF-grondeenheden. ISAF ondersteunt de Afghaanse regering bij het handhaven van de veiligheid en de wederopbouw van het land. Het is daarom ook mogelijk dat de gevechtsvliegtuigen hulp verlenen aan Afghaanse regeringstroepen. Daarnaast kunnen de toestellen worden ingezet om luchtverkenningen uit te voeren. Nederland draagt sinds april 2005 met vier F-16 gevechtsvliegtuigen bij aan ISAF.
bron:MinDef