Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn donderdag 27 oktober kort voor middennacht opgestegen van de vliegbasis Leeuwarden nadat er geen communicatie tot stand was gekomen met een vliegtuig dat het Nederlandse luchtruim binnenvloog.

Het vliegtuig, een Cessna afkomstig uit Luxemburg, was onderweg van Noorwegen naar Parijs maar voldeed niet aan de verkeersleidingsregels (radiocontact) toen het bij Groningen het Nederlands luchtruim binnenvloog. Twee Friese F-16's zijn vervolgens onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen onmiddellijk op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Nadat de F-16's boven Franeker de Cessna bereikten, werd de communicatie hersteld.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16's paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16's binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.

bron:MinDef