Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmorgen rond 09.30 uur van de vliegbasis Leeuwarden opgestegen om een vliegtuig dat uit zuidoostelijke richting kwam te onderscheppen. Met het toestel, een Boeing 737-300, kon geen radiocontact worden gemaakt. De F-16’s gingen daarbij tussen Heerenveen en Zwolle door de geluidsbarrière.

Het toestel was onderweg van Bulgarije naar Belfast. Onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen werden onmiddellijk twee F-16’s op het toestel afgestuurd om het te identificeren en contact te maken met de bemanning. De jachtvliegtuigen hebben het toestel begeleid tot boven Noord-Holland en gezorgd dat het radiocontact werd hersteld. Vervolgens keerden ze terug naar hun Friese thuisbasis.
Als F-16’s met een snelheid van meer dan duizend km/h vliegen gaan ze door de geluidsbarrière en veroorzaken daarbij een zogenoemde sonic boom. Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, zeven dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij  melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.

bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular