Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn donderdagmiddag rond 17:50 uur opgestegen van de Vliegbasis Leeuwarden om een vliegtuig richting Groot-Brittannië te onderscheppen. Het ging om een commercieel burgervliegtuig waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt.

Het toestel was onderweg van Istanboel (Turkije) naar Luton (Groot-Brittannië). De F-16's zijn onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) onmiddellijk op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Hierbij zijn de jachtvliegtuigen tussen Heerenveen en Emmeloord op 26000 voet door de geluidsbarrière gegaan. Ter hoogte van Nijmegen is het radiocontact met het toestel hersteld waarop de F-16's zijn teruggekeerd naar de thuisbasis. 

Als F-16's met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur vliegen gaan ze door de geluidsbarrière en veroorzaken daarbij een zogenaamde Sonic Boom. Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16ïs paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16ïs binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het AOCS NM. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16. Momenteel wordt de QRA-shift gedragen door de Vliegbasis Leeuwarden.

bron:MinDef