Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben gisteravond een Boeing 737 onderschept. Met het toestel, onderweg van Malaga naar Oslo, kon geen radiocontact worden gemaakt.

Onder begeleiding van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen werden de jachtvliegtuigen rond zes uur op het vliegtuig afgestuurd om het te identificeren en contact te maken met de bemanning. Daarbij gingen de F-16’s In de buurt van Drachten op grote hoogte door de geluidsbarrière. Dat veroorzaakte een zogenoemde sonic boom. Nadat het radiocontact was hersteld keerden de F-16’s terug naar de vliegbasis Leeuwarden.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, zeven dagen per week F-16’s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig zijn de F-16”s binnen enkele minuten in de lucht om het toestel te onderscheppen.
In Duitsland is een wet die het mogelijk maakte dergelijke verkeersvliegtuigen uit de lucht te schieten ongeldig verklaard door het constitutioneel hof in Karlsruhe.
bron:MinDef