Ondernemers van Nederlandse familiebedrijven anticiperen niet goed op noodsituaties als overlijden, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding. Dat blijkt uit een onderzoek van BDO Accountants en Adviseurs, dat op donderdag 16 juni a.s. wordt gepresenteerd in het Haagse Nieuwspoort.

Ook andere conclusies uit het onderzoek springen in het oog. Zo anticiperen twee op de drie familiebedrijfondernemers niet of niet goed op noodsituaties. De helft van de familiebedrijfondernemers die wà©l anticipeert, doet dat onvoldoende. Ondernemers die al eens een noodsituatie hebben meegemaakt, blijken overigens lering te trekken uit die ervaring. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de overheid, concludeert BDO. Die zou familiebedrijfondernemers en adviseurs bewuster moeten maken van het feit, dat anticipatie op noodsituaties wenselijk is.

Bestuursvoorzitter Martin van Roekel (BDO) biedt het onderzoek naar noodopvolging bij familiebedrijven op 16 juni a.s. aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken aan. Dat gebeurt in het Haagse Nieuwspoort. Het onderzoek richt zich op de vraag of en in hoeverre familiebedrijven voorbereidingen treffen voor het geval zich een niet geplande (nood)opvolging voordoet.

Het onderzoek is in opdracht van BDO uitgevoerd door het CIMO (Centrum voor Innovatie en Maatschappelijk verantwoord Ondernemen) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Familiebedrijven nemen een belangrijke plaats in de Nederlandse economie in. Liefst 55% van de in Nederland gevestigde bedrijven zijn familiebedrijven. Het gaat dan om een kleine 200.000 ondernemingen. Zij verschaffen werk aan meer dan twee miljoen Nederlanders.

Tijdens het zogeheten BDO mini-symposium op 16 juni a.s. zullen om 13.15 uur feitelijkheden uit het onderzoek worden gepresenteerd door prof. dr. Enno Masurel (VU Amsterdam), terwijl de heer Alex van Hooff, directeur van Burgers Zoo, zal spreken over het thema. Staatssecretaris Van Gennip van EZ zal een eerste reactie geven op het onderzoek en haar beleid gericht op bedrijfsopvolging en familiebedrijven nader toelichten. Aansluitend vindt onder leiding van dagvoorzitter Astrid Joosten een discussie plaats. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bdo.nl/familiebedrijven.
BDO CampsObers Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit ruim 30 vestigingen en 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van BDO International, een wereldwijd netwerk van zelfstandige en onafhankelijke organisaties die onder de merknaam BDO actief zijn op het gebied van de zakelijke dienstverlening.

bron:BDO