De vijf Nederlandse sportlegendes Johan Cruijff, Sjoukje Dijkstra, Nico Rienks, Anton Geesink en Ard Schenk krijgen als eersten de Fanny Blankers Koen Carrià¨reprijs. Dit werd dinsdagavond 7 juni bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers op 1 januari 2004 wilde het bestuur van NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport middels een prijs of beker. Uiteindelijk resulteerde dit in de Fanny Blankers Koen Carrià¨reprijs. Karin Beek creëerde van Fanny een beeld als hordeloopster om zodoende tevens uiting te geven aan de horden die Fanny ook in haar normale leven heeft overwonnen. De namen van de prijswinnaars zullen op de sokkel van het beeld worden gegraveerd in alfabetische volgorde. De winnaars krijgen zelf een persoonlijke penning als blijvende trofee.
 
Om een achterstand in te halen heeft NOC*NSF gemeend bij de eerste uitreiking direct vijf ex-atleten tegelijk de prijs toe te kennen. Vanaf 2005 zal er jaarlijks à©à©n atleet worden gekozen. Vanaf dat moment zal de jury ook gevormd worden door deze vijf atleten. Na ieder jaar zal telkens de oudste worden vervangen door de nieuwe winnaar. Voor 2004 bestond de jury uit een vijftal voormalige chefs de mission, waaronder voorzitter Wim Cornelis.
 
De jury van de Fanny-Blankers Koen Carrià¨reprijs 2004 heeft uit een lijst van 33 genomineerden voor de vijf Nederlandse sporters gekozen. Hun actieve sportcarrià¨re is nationaal en internationaal van de allergrootste betekenis geweest. De prijs mag gezien worden als de Nederlandse 'Nobelprijs voor de sport' en wil jaarlijks eer betonen aan de indrukwekkende sportcarrià¨res van Nederlandse sporters.
 
De kandidaten werden voorgedragen door de georganiseerde sport en moesten voldoen aan de volgende voorwaarden: 1. De atleet heeft de Nederlands nationaliteit;
2. De atleet heeft het eind van de actieve sportcarrià¨re bereikt of is ouder dan 40 jaar;
3. De atleet wordt uitsluitend op basis van sportprestaties gewaardeerd, waarbij nationale en internationale uitstraling van belang is.

Winnaars FBK Carrià¨reprijs 2004:
Johan Cruijff
Sjoukje Dijkstra
Anton Geesink
Nico Rienks
Ard Schenk
 
bron:NOC*NSF

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular