Na de aanslagen van Al Quada op spoorwegstations in Madrid was er geen enkele spaanse aktie tegen welk moslim doel in Spanje dan ook. De moslimgemeenschap in Spanje wist goed duidelijk te maken dat ze geen enkele verwandschap voelde met de Al Quada beweging. Dit werd rond de herdenking van de aanslagen nog eens bevestigd op het hoogste niveau.

De Spaanse "Islamitische Commissie", die de richtlijnen voor de Islam vaststeld op het Iberisch schiereiland heeft een zogenaamde Fatwa uitgevaardigd tegen de Saudische terorist Osama Bin laden. Deze Fatwa houdt in dat Osama Bin laden buiten het Islamitisch geloof gezet wordt omdat hij het Islamitisch geloof gebruikt voor zijn misdadige bedoelingen.

De secretaris van de commissie Mansur Escudero verklaarde dat Bin Laden niet alleen een gevaar betekent voor de Spaanse samenleving in het algemeen, maar ook voor de Umma, de Islamitische gemeenschap door de boodschap van de profeet te gebruiken met schadelijke bedoelingen. De Fatwa geld ook voor de leden van het terroristisch netwerk Al Queda. Volgens het vonnis dienen ze niet meer als moslims beschouwd te worden, maar buitengesloten zoals is vastgelegd in de Sharia, de moslim wetgeving.

Terwijl de Spaanse moslims solidariteit betuigden met de slachtoffers van 11 september, ook tijdens hun wekelijkse bijeenkomsten in de moskeeen drong de radicale tak van Al Quada in Irak aan op meer terroristische aanvallen tegen Amerikaanse doelen en tegen Europeese landen
die in Irak actief waren.

Bron: Wikinews.org