Deze herfstvakantie rijdt een unieke trein door Nederland. Zilverrail, de Koninklijke Feest Express, is het 'jongste' onderdeel van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix en bezoekt 25 stations door heel Nederland. Alle jongeren in Nederland kunnen gratis meereizen met Zilverrail en deelnemen aan de activiteiten op de perrons en stations.

3FM organiseert op acht stations live concerten waar bekende artiesten optreden. Zilverrail wordt georganiseerd door BV Jong Nederland, in opdracht van het Nationaal Comità© Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen, ENECO Energie en Pioneer.

Zilverrail

Zilverrail legt elke dag een ander traject af. Terwijl de totaal omgebouwde treinstellen van het ene naar het andere station rijden, kunnen de jonge passagiers zich aan boord vermaken. Elk rijtuig is ingevuld met een ander thema zoals muziek, sport, toekomst, lifestyle en cultuur (zie bijlage 2). Veel belangrijke jongerenorganisaties leveren hieraan een bijdrage. Zo kunnen jongeren meespelen in een soap, diverse muziekworkshops volgen, een complete make-over krijgen en middels bluetoothdate in contact komen met andere jongeren in de trein. Deze logistieke en infrastructurele mammoet klus is door zijn gedecentraliseerde opzet een primeur in de geschiedenis van de NS en jongeren evenementen. 

Artiesten pakket

Het feest vindt ook plaats op 16 stations met sportclinics van NOC*NSF en grote 3FM live concerten, waar onder andere Di-rect, Beef, Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig, Yes-R & Eddy Zoëy een optreden verzorgen. Deze zijn gratis te bezoeken. Ook de gemeenten dragen hun steentje bij op de stations, bijvoorbeeld door optredens van lokale bands.

Gratis toegangskaarten

Op de internetsite www.zilverrail.nl zijn de programma's in de trein en op de stations te vinden. Dit is tevens de plek om exclusieve kaarten voor Zilverrail te winnen. Op deze internetsite kunnen potentiële passagiers zich gratis inschrijven voor een traject naar keuze. Daarnaast zijn er speciale kaarten te winnen via mediapartners Spits, 3FM en andere media. Voor de concerten op de stations zijn geen toegangskaarten nodig.

bron: BV Jong Nederland