Toine Manders heeft de werkwijze van de FIFA bij de kaartverkoop voor het WK in 2006 aan de kaak gesteld bij de Europese Commissie. Volgens Manders misbruikt de FIFA haar monopolie. Hij wordt hierbij gesteund door de Duitse consumentenbond.

Voor de tickets in de vrije verkoop heeft de FIFA in samenwerking met het organiserend comità© in Duitsland een systeem opgezet waardoor de consument fors benadeeld wordt. Voetballiefhebbers kunnen via internet intekenen op zogenaamde "Optionstickets". Deze moeten gelijk betaald worden, zonder dat de aanvrager weet of hij de bestelde kaarten à¼berhaupt ooit zal krijgen. Dit wordt pas in Februari bekend, nadat duidelijk is hoeveel kaarten er via sponsors en nationale bonden retour zijn gekomen. Mocht men niet in aanmerking komen voor kaarten, dan wordt het geld pas na het WK voetbal teruggestort. Echter wel nadat een bedrag voor administratieve kosten is ingehouden.

Manders stelt dat de FIFA haar monopolie op de verkoop van WK kaarten misbruikt en hiermee de consument benadeelt. "Het kan niet zo zijn dat voetbalfans maandenlang niet over hun geld kunnen beschikken en bovendien rente mislopen, zonder enig zicht te hebben op de beschikbaarheid van kaarten. Als klap op de vuurpijl wordt ook nog een bedrag voor administratiekosten ingehouden. Een grof schandaal".

Deze gang van zaken toont wederom aan dat sommige praktijken van organisaties als FIFA en UEFA op gespannen voet staan met Interne Markt wetgeving en EU mededingingsbeleid. De studie die Manders onlangs heeft laten uitvoeren identificeert meerdere onopgeloste issues. "Door de kop in het zand te steken bepaalt het Europees Hof de toekomst van het Europees voetbal, zoals ook de uitspraak in het Bosman-arrest het hele Europese voetbal op zijn kop zette. Het wordt hoogtijd dat de politiek in dialoog met de betrokken partijen met richtsnoeren komt teneinde rechtszekerheid voor de hele sector te creëren".

bron:VVD