In het bijzondere Singer museum in Laren is t/m 17 juli een tentoonstelling van Dirk Smorenbergen D.H.W. Filarski t/m 28 augustus in Singer Laren.

 

Het is een dubbelportret van de schildersvrienden D.H.W. Filarski en Dirk Smorenberg. Filarski (1885-1964) bekend als schilder van de Bergense School en Smorenberg (1883-1960) als schilder van vele bloemstukken, waterlelies en landschappen. De ruim 150 bruiklenen komen voornamelijk uit particulier bezit en zijn slechts zelden te zien.

De twee kunstenaars leerden elkaar waarschijnlijk in 1906 in Amsterdam kennen en werkten o.a. in 1907 samen in het Noord-Hollandse Bergen. Vanaf 1912 waren de vrienden 'Lak' en 'Smoor' diverse malen in Zwitserland. Beiden schilderden het berglandschap met hier en daar een boom of berghut, in witte, blauwpaarse en roze tonen. Filarski koos een stevige penseelstreek, Smorenberg neigde naar verfijning.
Filarski signeerde met D.H.W. Filarski of Filarski en werd Lak of Lakki(e) genoemd, omdat hij overal 'lak' aan had. Voortdurende verandering van werkplek was voor hem een noodzaak. Zo reisde hij continu tussen Nederland, met name Bergen, Zwitserland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Met z'n werk uit 1908-1912 behoorde hij tot de voorhoede van het luminisme in Nederland. 'Ze zinderen van het licht.' schrijft Renà©e Smithuis over deze werken. In Bergen schilderde hij in de periode 1917-1922 krachtige, expressionistische bosgezichten. Bloemstillevens en landschappen waren verder favoriete onderwerpen.
Smorenberg had een grote liefde voor water en de natuur in het algemeen. Hij schilderde bloemstukken en landschappen en koos regelmatig de Loosdrechtse plassen. Vanuit zijn huis aan de Vuntusplas ging hij met zijn roeiboot het water op om te schilderen. Waterlelies en bloemstukken zijn vaak neergezet in een decoratief patroon met heldere contouren. In zijn verstilde winterlandschappen, gemaakt in Zwitserland en Nederland, is het sneeuwwit meesterlijk in subtiele gradaties geschilderd.

Vul de Vijver. Kleurwedstrijd voor jong en oud
Waterlelies waren een belangrijk thema van Smorenberg. Bij de tentoonstelling organiseert Singer Laren een kleurwedstrijd voor jong en oud. De Van den Brink Galerij is veranderd in een vijver met de mooiste waterlelies.Kom naar de tentoonstelling en kleur daar je eigen waterlelie of neem een kleurplaat mee om je thuis uit te leven en die later in te leveren. De mooiste waterlelies krijgen steeds een plaats in de vijver. Het kan dus zijn dat je waterlelie een tijdje hangt maar even later toch vervangen wordt door een nà³g mooiere lelie. Inleveren kan tot uiterlijk 17 juli 2005. Er zijn twee leeftijdscategorieën: tot 12 jaar en vanaf 12 jaar.

bron:Singer Laren