Kardinaal Jaime Sin, de gewezen aartsbisschop van Manilla, is vandaag op 76-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden. Hij bezweek aan nierfalen, maakte een woordvoerder van de Katholieke Kerk in de Filippijnen bekend.

'Bevrijder'
Katholieke zenders zonden vandaag hymnes uit ter nagedachtenis aan de overleden kardinaal. President Arroyo sprak van een droevige dag en noemde Sin "een bevrijder van het Filippijnse volk''.

Val dictator Marcos
Sin was een populaire man in de Filippijnen. Hij speelde een belangrijke rol bij het ten val brengen van de dictator Ferdinand Marcos in 1986. Hij riep mensen op rebellerende militairen te steunen. Sin trad in 2003 terug als aartsbisschop van Manilla. "Het is mijn plicht Christus in de politiek in te voeren. Politiek zonder Christus is de grootste kwelling voor ons land'', stelde Sin in zijn afscheidsrede.

Menselijke barricade
In 1986 kwam Sin in het nieuws doordat hij een miljoen mensen op de been kreeg om een menselijke barricade te vormen op de snelwegen rond Manilla. Zo beschermden ze legerdeserteurs tegen tanks van dictator Ferdinand Marcos. Via de radio sprak hij toen zijn steun uit voor de opstandelingen tegen Marcos. Dat leidde tot de 'People Power'-revolutie die Marcos uiteindelijk het land uitdreef en Corazon Aquino aan de macht bracht.

'Goddelijke commandant'
In 2001 wierp Sin opnieuw zijn morele gezag in de strijd tegen president Estrada, die wegens corruptie werd afgezet. Zowel Marcos als Estrada werd door gegoede katholieken opgevolgd in de vorm van Corazon Aquino en Gloria Arroyo. Oud-president Fidel Ramos noemde hem ooit "de goddelijke commandant''.

Loopbaan
Jaime Sin werd geboren op 31 augustus 1928 in de plaats New Washington op de Visayan Eilanden. Op 25-jarige leeftijd werd hij priester gewijd voor het bisdom Jaro. Al na drie jaar werd hij rector van het Sint-Pius-X-seminarie in Roxas City. In 1967 benoemde paus Paulus VI hem tot hulpbisschop van zijn thuisbisdom Jaro en in 1972 tot aartsbisschop. Twee jaar later verplaatste de paus hem naar Manilla.

Kardinaal
In 1976 creëerde Paulus VI hem tot kardinaal en werd benoemd tot kardinaal-priester van de Romeinse kerk Santa Maria ai Monti. Sin was met zijn 47 jaar toen het jongste lid van het kardinalencollege In 1978 maakte hij als pauskiezer twee conclaven mee. Bij het laatste conclaaf moest hij vanwege zijn slechte gezondheid verstek laten gaan.

bron:RKK