De acht kunstenaars, die zijn doorgedrongen tot de finale van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2005 zijn bekend. Zij dingen mee naar de eretitel Kunstenaar van het Jaar 2005. Het zijn Marianne Aartsen, Armando, Sam Drukker, Marlene Dumas, Toos van Holstein, Marianne Naerebout, Stijn Peeters en Jacques Tange. De acht finalisten zijn gekozen uit vijfentwintig halve finalisten. Circa 18.500 stemmen hebben bepaald welke kunstenaars tot de acht meest gewaardeerde hedendaagse beeldend kunstenaars behoren.

Jurriaan van Hall, Kunstenaar van het Jaar 2004 eindigde op de 9de plaats en viel daardoor net buiten de finale. Corneille, Kunstenaar van het Jaar 2003, eindigde op de 21ste plaats. In de laatste ronde van de verkiezing wordt op 1 en 2 november uit de acht finalisten de Kunstenaar van het Jaar 2005 gekozen. De winnaar wordt tijdens het Kunstweek Bal op de eerste dag van de Kunstweek, 4 november, bekend gemaakt.

Het Kunstweek Bal. Het feestelijke Kunstweek Bal vindt in het Van Nelle gebouw in Rotterdam plaats. Meer dan vierhonderd kunstliefhebbers zullen bij de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar 2005 zijn. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar een geldprijs van 10.000,- euro. Catherine Keyl presenteert de bekendmaking en prijsuitreiking.

Galerie van Hedendaagse Kunstenaars
Op basis van het aantal stemmen dat elke kunstenaar in de tweede stemronde heeft gekregen, zijn de plaatsen 9 t/m 25 in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bepaald. De namen met hun posities vorig jaar, zijn gepubliceerd op de website van de Kunstweek, www.kunstweek.nl. De Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bestaat uit de 100 meest gewaardeerde hedendaagse Nederlandse beeldend kunstenaars. De Galerie wordt jaarlijks bepaald en biedt zo een tijdsbeeld van de waardering voor hedendaagse beeldend kunstenaars.

Talent van het Jaar 2005
Anders dan voorgaande jaren wordt het Talent van het Jaar op de laatste dag van de
Kunstweek (zondag 13 november om 14.00 uur) bekend gemaakt. Van 4 tot en met 12 november 12.00 uur, kan daarvoor op de website van de Kunstweek gestemd worden.

De veelzijdige Kunstweek
Op 4 november barst de Kunstweek los. Dan staat Nederland 10 dagen in het teken van beeldende kunst. Talloze activiteiten en festiviteiten maken de Kunstweek tot het
jaarlijkse evenement waarbij Nederlandse kunst en kunstenaars centraal staan. Ook veel galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea nemen aan de Kunstweek deel. De opening van de Kunstweek wordt op 4 november om 17.00 uur verricht door prof. Arjo Klamer.

De Kunstweek Exposities
Circa 200 kunstwerken van meer dan 75 Nederlandse kunstenaars worden tijdens de Kunstweek geëxposeerd. Zoveel kunstenaars, zoveel vormen, stijlen, technieken en formaten. Onder de werken veel schilderijen, litho's, etsen, zeefdrukken, gemengde technieken, foto's, glas en keramiek. Die verscheidenheid maakt de Kunstweek Exposities extra aantrekkelijk. De exposities zijn in het markante Van Nelle gebouw in Rotterdam. De opening van de Kunstweek Exposities is op 4 november om 17.15 uur. De exposities zijn de eerste dag geopend van circa 17.15 uur tot 19.30 uur. Alle andere dagen van 12.00 tot 18.30 uur.

Deelnemende kunstmusea, galerieën en kunstuitlenen
Als tijdens de hele Kunstweek een aan de Kunstweek deelnemende galerie of kunstuitleen wordt bezocht, krijgt men de Kunstweek Attentie. Het is een fraai, bijzonder vormgegeven à©n praktisch eierdopje met een kunstzinnige decoratie van de hand van Jurriaan van Hall, Kunstenaar van het Jaar 2004.

Bij koop of huur van kunst krijgt men bovendien het door Jurriaan van Hall persoonlijk genummerde en gesigneerde Kunstweek Geschenk. Ook als men op de eerste dag van de Kunstweek, 4 november, een van de eerste 120 bezoekers aan een van de deelnemende kunstmusea is, krijgt men de Kunstweek Attentie.

bron:Stichting Kunstweek