De vijftien deelnemers aan de finale van het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap 2005, die op 25 juni in Paradiso-Amsterdam wordt gehouden, zijn bekend. De deelnemers zijn geselecteerd tijdens een van de tien voorronden die in Nederland in de periode maart / juni zijn gehouden. De winnaar van de finale neemt deel aan de wereldkampioenschappen die dit jaar voor de tiende maal in Oulu, Finland worden georganiseerd.

Deelnemers

het deelnemersveld is geschakeerder dan ooit. De vrouwen zijn in opmars, want dit jaar hebben voor het eerst meerdere (drie) vrouwen de finale gehaald. De leeftijd van de deelnemers ligt tussen de 16 en de 60. De gemiddelde sterkte is omhoog gegaan volgens de organisatie, waardoor de finale vele kanshebbers kent. 'Nederland heeft de luchtgitaar definitief in de armen gesloten', aldus organisator Gyuri Vergouw.

De deelnemers aan de finale zijn:

Destroyer (Nederlands Kampioen 2004, Roermond, L.); Hurricane (Lopik, Utr.) Rob 'n Roll (Meijel, L.), Terror Tim (Amsterdam, N-H), The Legend of Air Guitar (St. Oedenrode, N-Br.), The Raven (Kollum, Fr.), Black Heddy (Dronten, Fl.), The Queen of Rock (Wassenaar, Z-H), Mad Woman Mustang (Schijndel, N-Br.), S-5 (Wanneperveen, Ov.), Tremelo Theun (Hengelo , Ov.), The Zephir (Doetinchem, Geld.), Amazing Arjan (Roermond, L.), Johnny Dragonfire (Utr, Utr.), The Baldness (Voorburg, Z-H).

De finale begint op 25 juni om 20.00 met een optreden van een Nederlandse Jimi Hendrix Tribute band met onder meer Ross Currie. Om 20.45 treden de deelnemers op met hun eigen keuze nummer. Om 21.30 gevolgd door de verplichte ronde. Van 22.15 tot 23.00 treedt de Neder Glam Rock band Patatje Metal op. Het volkslied zal gedurende de prijsuitreiking ten gehore worden gebracht door muziekmagiër Buddy Volly.

De presentatie van de avond is in handen van het duo Helge Slikker & Niels de Rooij. De jury bestaat dit jaar uit: Phil Tilli (gitarist, ex. Trockener Kecks), Stacey Rookhuizen (jongste platenbaas van Nederland), Jordi Nieuwenburg (kampioen 2003 en 2e op WK 2003, gitarist Wealthy Beggar) en Gyuri Vergouw (organisator NK Luchtgitaar en voorzitter jury). De jury beoordeelt deelnemers op technische bedrevenheid, charisma, expressie, creativiteit en luchtigheid.

Wereldwijd nemen inmiddels 17 landen op vier continenten met vele duizenden deelnemers deel aan de wereldkampioenschappen Air Guitar.

bron:Vergouw Consulting