De FIOD-ECD heeft circa 3 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen bij adverteerders die via internet deze rookwaar te koop aanboden. De sigaretten werden in beslag genomen omdat er geen accijns over was betaald.

De ontdoken belastingen bedragen circa 450.000 euro. Tijdens de acties werden, onder leiding van het Functioneel Parket, strafrechtelijke middelen ingezet om de identiteit van de adverteerders te achterhalen. Er werden meerdere onderzoeken uitgevoerd. De FIOD-ECD en het Functioneel Parket beginnen vandaag een offensief om andere adverteerders er op te wijzen dat zij zich vermoedelijk schuldig maken aan accijnsfraude. 
 
De FIOD-ECD richt zich specifiek op aanbieders van illegale sigaretten via Nederlandse sites, zoals markplaats.nl, tweedehands.nl, marktnet.nl, snuffelcorner.nl en speurders.nl. Op deze sites worden regelmatig grote partijen sigaretten aangeboden. De lage prijzen duiden vaak op accijnsontduiking. Medewerkers van de Kennisgroep Fraude Accijns (een samenwerkingsverband van FIOD-ECD en Douane) speuren dagelijks het internet af op zoek naar deze aanbieders.  
 
Vandaag ontvangt deze groep adverteerders een e-mailbericht van de FIOD-ECD met het verzoek het aanbieden van deze sigaretten te staken. Indien binnen 3 weken niet op de mail wordt gereageerd, zullen de site-beheerders benaderd worden om de illegale aanbiedingen te verwijderen. Uiteindelijk kunnen strafrechtelijke stappen genomen worden om de adverteerders aan te pakken. 
 
 
bron:MinFin