De FIOD-ECD heeft op woensdag 29 juni doorzoekingen verricht op 4 plaatsen in Nederland. Deze locaties werden bezocht in het kader van een grootschalige en wereldwijde actie tegen criminele organisaties die zich bezig houden met de uitwisseling van illegale kopieën van digitale bestanden. Er zijn drie verdachten aangehouden en 10 computers in beslag genomen. De actie maakt deel uit van een grotere actie, die gelijktijdig in tenminste 12 landen plaats vond. Het onderzoek in Nederland staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachten worden verdacht van het kraken van de kopieerbeveiliging van entertainment software, zoals computerspellen, films en muziek. Door opsporingsambtenaren van de FBI is onderzoek verricht naar de activiteiten van betrokkenen. Hierbij zijn IP-adressen van gebruikte computers vastgesteld, waarmee de fysieke locaties van die computers konden worden achterhaald. In een geval bleek het te gaan om in Nederland aanwezig FTP-server, die voor opslag en transport van illegale programmatuur leken te worden gebruikt.

Op basis van de verkregen informatie van de Amerikaanse autoriteiten bestaat het vermoeden dat de in Nederland woonachtige verdachten, in samenwerking met in het buitenland woonachtige personen, een organisatie vormen die auteursrechtelijk beschermde werken ter verveelvoudiging of ter verspreiding voorhanden heeft.

bron:MinFin