In het eerste halfjaar van 2006 lag de productie in de chemische industrie 6,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume steeg zelfs met 8 procent. Hiermee doet de chemische industrie het een stuk beter dan de industrie als geheel. De industriële productie groeide met 1 procent, het omzetvolume met 3 procent. Dat blijkt uit metingen van het CBS.

Olieprijs stuwt omzet omhoog
In de eerste zes maanden van 2006 was de omzet in de chemie 15 procent hoger dan in diezelfde periode een jaar eerder. De hogere omzetgroei kwam tot stand door een toename van het omzetvolume van 8 procent en een prijsstijging van 7 procent.
De omzetontwikkeling van de chemische industrie wordt sterk beïnvloed door de ontwikkeling van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Voor een vat Brent Spar werd in de periode januari-juni 2006 gemiddeld 30 procent meer betaald. Mede daardoor steeg de prijs van grond- en hulpstoffen met 14 procent.

Chemie omvangrijke bedrijfstak
In 2005 nam de chemische industrie met 43 miljard euro 20 procent van de productiewaarde van de gehele industrie voor haar rekening. Daarmee is de chemie een van de grootste bedrijfstakken binnen de Nederlandse industrie.
Tweederde van de productiewaarde bestaat uit de vervaardiging van basischemicaliën zoals etheen, propeen en kunstharsen. Het resterend deel, de fijnchemie, richt zich vooral op het maken van eindproducten zoals bestrijdingsmiddelen, verf, wasmiddelen en farmaceutische producten.
Vooral de productiegroei in de basischemie was in de eerste zes maanden van 2006 met ruim 9 procent opvallend hoog. De groei in de fijnchemie was bescheiden met amper 1,5 procent.

Export grotendeels naar buurlanden
Verreweg het grootste deel van de productie in de chemie gaat naar het buitenland. In 2005 hebben de handel en industrie, exclusief wederuitvoer, voor 33 miljard euro uitgevoerd. De belangrijkste afnemers zijn België en Duitsland.

bron:CBS