Vanochtend om drie uur zijn op alle dertien verkeersleidingposten medewerkers van ProRail begonnen met het afbouwen van hun werk. Ze begeleiden nog de treinen die om 3:00 uur nog onderweg zijn, maar daarna leggen zij het werk neer. De staking duurt tot 23:00 vanavond. Naar verwachting rijden rond 01:00 uur zaterdagochtend de eerste treinen weer.

FNV Bondgenoten betreurt dat het daadwerkelijk tot een staking heeft moeten komen. Bestuurder Tonnie Nijnehuis van FNV Bondgenoten: 'Een staking is altijd het laatste redmiddel, maar bij ProRail is dat blijkbaar nodig'.
Nijenhuis wil nuanceren dat er gestaakt wordt voor alleen maar een loonsverhoging: 'Wij willen voor de mensen bij Prorail een goede CAO afspreken. Wij willen dat mensen voor gelijk werk gelijk betaald krijgen. Dat betekent dat de werknemers van ProRail net zoveel moeten verdienen als hun collega's bij NS. Ze werken allemaal keihard om er voor te zorgen dat reizigers op tijd en veilig per spoor kunnen reizen. Een inkomensverschil van zes-en-een-halve procent met de NS-collega's is dan niet te rechtvaardigen. Dat willen we inlopen. Daar gaat het CAO-conflict over. Daarnaast is de actie voor de ProRail mensen ook een manier om hun onvrede te uiten over de enorme werkdruk waar zij elke dag mee te maken hebben.'

Nijenhuis gaat vanochtend om 6:45 met FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk de stakers in Utrecht bezoeken. Van der Kolk reist daarna door naar Amsterdam, waar hij de actievoerders daar een hart onder de riem zal steken.

bron:FNV Bondgenoten