De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de vleesverwerkende industrie zijn vastgelopen. De werkgevers hebben FNV Bondgenoten een eindbod gedaan, dat de bond negatief aan zijn leden gaat voorleggen.

'Zwaar onvoldoende', noemt John Klijn, bestuurder bij FNV Bondgenoten het eindbod. 'De werkgevers willen van de zaterdag een gewone werkdag maken en ze willen de zaterdagtoeslag met 12,5% verlagen. Nu kunnen werknemers kiezen of ze op zaterdag willen werken'
In het eindbod stellen de werkgevers ook voor af te willen van de 36-urige werkweek door iedereen 'vrijwillig' voor 38 39 of 40 uur aan te nemen. 'Wij zijn hier faliekant op tegen!', aldus Klijn. 'Iedereen weet dat het werk vreselijk zwaar is en deze sector de hoogste WAO-instroom in het land heeft. Wij hebben een gigantische werkloosheid in Nederland en deze werkgevers laten liever iedereen langer werken dan vacatures te creëren. Meer werken zal leiden tot reorganisaties, want je kan meer met minder werken, terwijl de sector al krimpt! En indirect tast dit ook de overwerktoeslag aan, omdat als iedereen 38 uur of meer werkt, die uren nooit meer overuren zullen zijn'.
Daarnaast is het loonbod dat werkgevers doen te laag in verhouding tot de looptijd. Het voorstel van werkgevers over aanvulling van loon bij ziekte betekent een verslechtering. Het enige punt waar wel overeenstemming over bestaat, betreft de pensioenregeling.

FNV Bondgenoten gaat het eindbod negatief aan de leden voorleggen. 'Ik ga op acties aansturen', zegt Klijn. 'Die tillen we over de zomervakantie heen, maar vanaf half augustus pakken we de draad weer op en gaan we vergaderingen beleggen om tot acties te besluiten. Ondertussen hebben we op 16 augustus nog een overleg met de werkgevers. Dan moet duidelijk zijn dat we het zat zijn. Geen fatsoenlijke cao? Dan maar knokken!'

bron:FNV bondgenoten