De werknemers die golfbanen onderhouden, de zogenaamde greenkeepers, komen 13 augustus in actie tijdens de Dutch Open, het open Nederlandse golfkampioenschap. Onder het motto 'Dutch Open, mede mogelijk gemaakt door uw greenkeeper' delen ze flyers, golfballen en zakjes graszaad uit aan de bezoekers van het toernooi. De greenkeepers willen aandacht vragen voor hun arbeidsvoorwaarden. Die zijn erg verslechterd door de komst van de CAO Golfbranche.

Greenkeepers vielen tot voorkort onder de CAO Hoveniers. Sinds een jaar is er een CAO Golfbranche, die geldt voor al het personeel dat in dienst is van een golfbaan, ook de greenkeepers. Het niveau van de CAO Golfbranche ligt echter onder dat van de CAO Hoveniers. Vakbond FNV Bondgenoten heeft dan ook niet ingestemd met de nieuwe CAO Golfbranche. Bestuurder Lutz Kressin van FNV Bondgenoten: 'Greenkeepers zijn vaklui en moeten navenant
beloond worden. De werkgevers willen weer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Terwijl goede arbeidsvoorwaarden je personeel motiveren, omdat ze een teken van waardering zijn voor het werk dat je personeel doet'.

Een ander probleem waar de greenkeepers mee te maken hebben is, dat niet iedere golfbaan dezelfde CAO toepast. Die ongelijkheid is Kressin een doorn in het oog: 'Alle greenkeepers doen hetzelfde werk, dus moeten ze ook hetzelfde beloond worden. Nu zijn er golfbanen, die hun personeel blijkbaar niet zo  waarderen en de CAO Golfbranche toepassen. Gelukkig zijn er ook golfbanen, die het goed voorhebben met hun greenkeepers en de arbeidsvoorwaarden uit de CAO Hoveniers toepassen. Maar dat zou natuurlijk voor iedere greenkeeper moeten gelden'.

In april 2007 starten de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de golfbranche. Daarin wil FNV Bondgenoten afspraken maken over een goeie pensioenregeling, normale arbeidstijden en een nieuw functiewaarderingsysteem. In Nederland zijn ongeveer 3000 greenkeepers werkzaam bij zo'n 150 golfbanen.

bron:FNV