Op woensdag 15 juni, de International Justice for Janitors Day, demonstreert FNV Bondgenoten in het Bijlmer Sportcentrum in Amsterdam samen met honderden schoonmakers voor een eerlijke beloning en een goede aanpak bij ziekte. Over de hele wereld zetten vakbonden zich op die dag in voor betere lonen en arbeidsomstandigheden van schoonmakers. Schoonmakers behoren wereldwijd tot de slechtst betaalde arbeiders. Het gaat vaak om vrouwen en immigranten, vaak geen lid van de vakbond en dus met een slechte onderhandelingspositie.

FNV Bondgenoten startte onlangs samen met de Duitse vakbond IG Bau een actie voor schoonmakers met als inzet een bruto basisloon van 10 euro in 2010. In Nederland en Duitsland samen werken een miljoen mensen in de schoonmaakbranche.

Jono Shaffer spreekt woensdag 15 juni in Amsterdam om de schoonmakers het hart onder de riem te steken, samen met Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten. Op Justice for Janitors Day wordt de grote opstand herdacht in 1990 van schoonmakers in Los Angeles onder leiding van Schaffer. Er vielen vele gewonden door ongekend hard optreden van de politie. De opstand was de inspiratie voor de film Bread and Roses (2000) van regisseur Ken Loach met in de hoofdrol Adrien Brodie als Jono Shaffer. Fragmenten van de film en van het politieoptreden worden woensdag vertoond.
Ook pastor Tom Marfo van de Bijlmer Pentacostal Church spreekt; hij is vertrouwenspersoon binnen de Ghanese gemeenschap en bekend door zijn activiteiten voor Afrikaanse prostituees. Daarvoor ontving hij de Marga Klompà©prijs.
De Turkse rapper Altin treedt op met zijn band.

FNV Bondgenoten probeert al maanden een CAO voor de 200.000 schoonmakers af te sluiten. De sfeer is erg gespannen. De werkgevers hebben voorzitter Agnes Jongerius van de FNV en PvdA-fractieleider Wouter Bos de toegang ontzegd tot de onderhandelingen. De twee wilden zich maandag 13 juni op de hoogte stellen van de stand van zaken bij de onderhandelingen. Een onderzoek naar de naleving van de oude CAO wees uit dat 13 procent van 198 onderzochte schoonmaakbedrijven minder betaalt dan het verplichte bruto basisloon van 8,33 euro. Naast een betere beloning eist FNV Bondgenoten loonaanvulling bij ziekte en een betere rechtspositie. Werkgevers kunnen eenzijdig de arbeidsovereenkomst verslechteren en doen dat ook.

bron:FNV Bondgenoten