FNV Bondgenoten is laaiend over de manier waarop Minister Zalm het vervoersbedrijf Connexxion wil verkopen. Zalm maakte het plan gisteren bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De bond is extra verbolgen over het feit dat zij niet vooraf is geïnformeerd over het plan. 'We zijn overvallen', zegt bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten. Ze roept de directie van Connexxion ter verantwoording: 'Gisteren was ik nog op het hoofdkantoor, en met geen woord is gerept over de aanstaande verkoop! Onbegrijpelijk, gezien de doorgaans goede en intensieve verstandhouding'.

Minister Zalm schrijft mede namens Minister Peijs in een brief aan de Tweede Kamer dat de verkoop bijdraagt aan 'een gelijk speelveld op de OV markt'. Koppens begrijpt die uitspraak niet: 'De afgelopen vijf jaren is vrijwel het gehele streekvervoer aanbesteed, duizenden werknemers hebben van werkgever moeten veranderen en honderden banen zijn verloren gegaan. Wat hebben we zitten doen? De bedrijfstak verkeert in een permanente staat van reorganisatie. Als dat geen concurrentie is, dan weet ik het ook niet meer. Peijs schoffeert met deze uitspraak de werknemers'.

FNV Bondgenoten wil afspraken maken met Zalm en Connexxion over de borging van de werknemersbelangen. Zo wil de bond dat het concern één geheel blijft, ook na de verkoop. De verwevenheid en afhankelijkheid van de verschillende onderdelen zijn  te groot. 'Dat kan het beste door maximaal 49% van de aandelen te verkopen, 49% in staatshanden te houden en 2% aan de werknemers te schenken. Daarmee verwerft het personeel de zeggenschap en invloed die hen in staat stelt om hun belangen optimaal te behartigen', aldus Koppens. Bij Connexxion werken 13.000 mensen.
bron:FNV