Bijna een maand nadat de vlam in de pan sloeg tussen de Limburgse sla-teler Van Dijck en Poolse sla-plukkers is er nog altijd geen zicht op betere arbeidsomstandigheden voor de 180 seizoensmedewerkers. Tussen Van Dijck, LTO en de vakbond is wekenlang tevergeefs overleg geweest over de arbeidsvoorwaarden van 180 Poolse sla-plukkers. Tot gisteravond om 20.00 uur had de werkgever de kans om tot een regeling te komen. Nu spant FNV Bondgenoten twee kort gedingen aan tegen het bedrijf dat de werktijden voor ploegendiensten aan zijn laars lapt en willekeurig werknemers ontslaat.

Kort geding 1:
Aanvechten ontslag op staande voet van tien Poolse sla-plukkers
Vrijdag 29 juli 2005 9.30 uur
Rechtbank in Venlo

Kort geding 2:
Werktijden Poolse sla-plukkers bij Wingfield te Meterik
Datum: nog niet bepaald
Rechtbank: nog niet bepaald

Grootste twistpunt met de teler zijn de zware ploegendiensten en extreem lange werktijden. Van Dijck heeft inmiddels wel toegezegd dat roosterwijzigingen tevoren worden bekendgemaakt. Maar sowieso weigert hij een toeslag te betalen voor de zware roosters.

Land- en tuinbouworganisatie LTO wil met het project Seizoensarbeid juist dit soort toestanden op de akkers en in de kassen voorkomen. Bedrijven die tijdelijk buitenlandse seizoensarbeiders inzetten via dit LTO-project moeten zich als goed werkgever gedragen en zich aan de CAO houden.

Op papier is dit LTO-project veelbelovend. De realiteit op de akkers ziet er soms slechter uit. De circa 180 Polen die in het kader van het project sla oogsten voor Van Dijck in Meterik hebben te maken met vreemde praktijken, met name te lange en onregelmatige werktijden.

De plukkers moesten verder een aantal hoogst ongebruikelijke onkostenvergoedingen betalen voor onder meer hun arbeidscontract (100 Euro). Dit bedrag wordt uiterlijk vandaag door de teler teruggestort, zo heeft hij beloofd.

Eind juni liep de spanning te hoog op en kwam het bij Van Dijck tot een opstand. Poolse sla-plukkers legden op 28 juni spontaan het werk neer uit protest tegen hun arbeids-omstandigheden. Zij wilden na een werkdag van 12 uur van 7 tot 7 niet nog eens drie tot vier uur doorwerken.

De opstand bracht aan het licht dat Van Dijck zich noch aan de CAO noch aan de Arbeidstijdenwet houdt. Van Dijck beloofde publiekelijk beterschap maar zodra de media uit beeld waren ontsloeg hij op vage gronden tien van de 180 Polen, onder wie de twee jongens die door de plukkers als woordvoerders waren aangewezen. Tien Polen raakten daardoor dakloos en bivakkeren sinds half juli bij FNV Bondgenoten bestuurder Wim Baltussen thuis.

FNV Bondgenoten vindt dat Van Dijck zich net als andere telers aan de regels moet houden. .Hij kan zijn tijd en geld dat hij aan deze twee kort gedingen kwijt is beter besteden aan een fatsoenlijke ploegentoeslag.. stelt Wim Baltussen.

bron:FNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular