Zo'n zeshonderd havenwerkers in de Rotterdamse havens en ruim 150 in de Amsterdamse haven leggen maandag 16 januari tussen 11:30 uur en 15:00 uur het werk neer uit protest tegen Port Package 2. De Rotterdamse havenwerkers komen daarna bij elkaar op de Maasvlakte waar ze onder andere worden toegesproken door Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. Hun Amsterdamse collega's komen bijeen in het Aristo Zalencentrum nabij station Amsterdam Sloterdijk. Daar is onder andere Wilna Wind, CAO-coördinator van de FNV Vakcentrale, bij aanwezig.

De twee manifestaties vallen samen met een grote internationale demonstratie in Straatsburg waar naar schatting 5000 havenwerkers uit heel Europa samenkomen om actie te voeren tegen de nieuwe Europese havenrichtlijn. De actie maandag is de tweede uit een reeks acties tegen zowel Port Package 2 als de Dienstrichtlijn. Op 14 februari volgt een grote demonstratie in Straatsburg  als het Europees parlement zich over de Dienstenrichtlijn gaat uitspreken. Ook start FNV Bondgenoten dit jaar onder de noemer 'Gelijk werk, gelijk loon' met een campagne rond de problematiek van concurrentie op arbeidsvoorwaarden door buitenlandse werknemers.
Europese havenwerkers voeren al jaren actie tegen een nieuwe Europese havenrichtlijn, die de zelfafhandeling van scheepslading door bemanningsleden en niet opgeleide gelegenheidsarbeiders wil toelaten. Dit is in strijd met de internationale conventie ILO137. Die bepaalt dat al het havenwerk moet worden uitgevoerd door erkende, opgeleide havenarbeiders.
bron:FNV