De FNV Horecabond is namens één van haar leden een kort geding gestart tegen
een werkgever waarin artikel 12 van de huidige horeca CAO (CAO Horeca- en aanverwante bedrijven 2005-2008) centraal staat. In dit artikel staat dat de werkgever geen loon hoeft uit te betalen als hij (tijdelijk) geen werk heeft voor de werknemer.  'Geen werk, geen loon' is volgens de FNV Horecabond volledig in tegenspraak met maatstaven van redelijkheid, billijkheid en goed werkgeverschap. De FNV Horecabond wil dat het beginsel 'geen werk, geen loon' in de huidige horeca CAO getoetst wordt door een onafhankelijke rechter.

De FNV Horecabond heeft samen met CNV de huidige horeca CAO in 2005 niet ondertekend aangezien zij deze CAO onfatsoenlijk vonden en een minachting voor het horecapersoneel. De werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland en de Unie zijn per 1 juli 2005 echter toch deze horeca CAO overeengekomen. De FNV Horecabond is daarom sinds december 2005 een campagne gestart om een nieuwe fatsoenlijke horeca CAO te realiseren. De werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland wil echter niet met de bond om tafel. Zij zijn tevreden over de CAO die met de Unie afgesloten is, waarbij de werknemer op 25 punten inlevert en tevens geen enkele financiële zekerheid meer krijgt.
In dit kort geding wordt een werkgever (Castellum Novum Hilversum, bekend onder de naam restaurant Paviljoen Anna's Hoeve te Hilversum) gedagvaard die met artikel 12 van de horeca CAO in de hand, onder zijn financiële verplichtingen probeert uit te komen. Hij heeft het FNV-lid al sinds 1 oktober 2005 geen loon meer uitbetaald. Hij heeft hiervoor tevergeefs geprobeerd om de arbeidsovereenkomst met het FNV-lid te beëindigen, maar heeft daar van het CWI geen toestemming voor gekregen.
bron:FNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular