Op donderdag 24 november houdt de FNV in Aristo in Amsterdam Sloterdijk een seminar over het vrij verkeer van werknemers en het vrij verkeer van diensten. In de paneldiscussie 's middags worden de voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk en vice-voorzitter van de FNV, Ton Heerts, uitgedaagd stelling te nemen in de discussie over werkende Polen in Nederland en wegtrekkende arbeid naar Oost-Europa. Ook bestuurders van FNV Bouw en ABVAKABO FNV nemen deel aan dit debat.De bijeenkomst wordt afgesloten met een bijdrage van Catelene Passchier van het Europees Vakverbond(EVV).

 

De discussie in Nederland over Polen die al of niet legaal klussen en reguliere arbeid verrichten wordt steeds heftiger gevoerd. Komt de FNV daarmee in een spagaat of heeft zij adequate antwoorden in de richting van hun eigen achterban over deze nieuwe werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Tijdens het ochtendgedeelte worden er inleidingen gehouden door Jan Mulder van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen, Marcel Kirpenstein van de Belastingdienst en Peter donders van BMT te Utrecht. Centraal in deze inleidingen staat de vraag welke
consequenties het vrij verkeer van diensten en van werknemers hebben voor de Nederlandse sociale voorzieningen en de arbeidsvoorwaarden. Is een Pool of Let ermee gebaat om zijn diensten legaal tijdelijk in Nederland aan te bieden? Is er een mogelijkheid om het illegaal werken in nederland tegen te gaan?

In het middaggedeelte nemen Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten), Ton Heerts (vice-voorzitter FNV), Jennke van Pijpen (vice-voorzitter ABVAKABO FNV) en John Kerstens (vice-voorzitter) FNV Bouw plaats in een panel. Centraal staat daar de vraag hoe we in Nederland verder moeten met het Vrij verkeer van werknemers na 1 mei 2006. Na deze datum bestaat er de mogelijkheid dat de tijdelijke maatregel van het Kabinet om de toestroom van werknemers uit oost-Europa in te dammen wordt opgeheven. Kan de Nederlandse arbeidsmarkt een mogelijke toestroom van buitenlandse werknemers opvangen en welke waarborgen moeten we creeren voor werknemers uit eigen land?

Het seminar vindt plaats op donderdag 24 november 2005 in het Aristovergadercentrum in Amsterdam (station Sloterdijk) van 9.30 uur tot 16.30 uur.

bron:FNV