De FNV actieweek kinderopvang start op maandag 13 juni om 8.00 uur bij verschillende kinderdagverblijven in het land. FNV-voorzitter Agnes Jongerius en PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos openen de actieweek bij kinderdagverblijf 'De Klapmuts' in Amsterdam Zuidoost. Ze delen strandballen, flyers en een vragenlijst uit aan ouders en personeel. Wouter Bos zal ook zelf als jonge vader een vragenlijst invullen.

Tegelijkertijd gaan FNV-prominenten met de politici Femke Halsema (GroenLinks) en Fatma Koser-Kaya (D66) naar andere kinderdagverblijven.

De urgentie voor deze actieweek is hoog. Op het meldpunt kinderopvang van de FNV komen honderden klachten binnen sinds de invoering van de nieuwe Wet op de Kinderopvang. Ouders moeten de rekening voor het kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang zelf voorschieten. En waar voorheen veel werkgevers bereid waren de gehele werkgeversbijdrage op zich te nemen, zijn zij nu massaal naar de minimumbijdrage gegaan. Dat betekent dat veel ouders erop achteruit zijn gegaan.

Agnes Jongerius maakt zich grote zorgen. 'Steeds meer vrouwen gaan minder werken, omdat de kinderopvang niet meer te betalen is. En het aantal kindplaatsen vermindert. Minister Brinkhorst heeft dit toegegeven en ons extra geld toegezegd. Daarna werd het oorverdovend stil. Er moet snel 200 miljoen euro extra komen om de kinderopvang betaalbaar te houden. Voor mij wordt dit een hot issue tijdens het voorjaarsoverleg.' De FNV-voorzitter pleit ervoor om van de kinderopvang, net als het onderwijs, een basisvoorziening te maken.

De actieweek kinderopvang loopt van 13 tot en met 17 juni. De vragenlijsten voor ouders en personeel in de kinderopvang kunnen op www.fnv/kinderopvang ingevuld worden. In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Woerden wordt maandag actie gevoerd.

bron:FNV