De FNV vakbondsrechtenprijs 2005 gaat naar Luz Stella Cadena Suarez (43) uit Colombia. Zij is oprichter en voorzitter van de vakbond van gemeentepersoneel van Floridablanca in het district Santander. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico inzet voor respecteren van vakbondsrechten. De prijs wordt dinsdag 24 mei om 17.30 uur tijdens het FNV-congres uitgereikt door scheidend voorzitter Lodewijk de Waal. 

Luz Stella Cadena Suarez is ingenieur en technisch tekenaar en werkt bij de gemeente Floridablanca in het district Santander. In 1998 heeft ze daar een vakbond voor gemeente-ambtenaren opgericht. Ze is ook voorzitter van die bond. 
Vorig jaar werd ze op non-actief gesteld nadat ze in actie kwam tegen massa-ontslagen bij haar gemeente. 
 
Luz Stella Cadena zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van de publieke voorzieningen in haar gemeente. De open manier waarop zij dit doet, wordt door de burgers zeer gewaardeerd. Daarnaast komt zij actief op voor de rechten van vrouwen. 
Luz is een bevlogen en erg betrokken vakbondsvrouw, zo zeggen de bonden die haar hebben voorgedragen. 
Ze doet ook mee aan het project 'werknemersrechten van gemeenteambtenaren in Latijns-Amerika' van de PSI, een project dat wordt gefinancierd door de FNV. 
 
Vakbondswerk in Colombia vereist zeer veel moed. Luz Stella Cadena is verscheidene keren bedreigd. 
In Colombia is het normale sociale leven totaal verstoord door tientallen jaren van geweld van alle mogelijke gewapende groepen, paramilitairen, drugsmaffia, guerrillastrijders en terroristen. Onder vakbondsmensen staat het bekend als het meest gevaarlijke land ter wereld. In de afgelopen drie jaar zijn maar liefst 367 vakbondsleiders vermoord. 
Alleen al dit jaar zijn 16 vakbondsleiders vermoord en 123 vakbondsmensen met de dood bedreigd. 
Voeg daarbij dat de armoede groeit, de werkloosheid toeneemt en dat de economie nog steeds achteruitgaat. 
Tegelijkertijd probeert de regering de rechten van werknemers en vakbonden door wetgeving verder in te perken. 
 
Op het FNV-congres zijn ook drie vertegenwoordigers van de drie vakcentrales uit Colombia aanwezig. Ze maken op dit moment een rondreis door Europa om hulp te krijgen tegen de systematische onderdrukking van de vakbeweging door de Colombiaanse staat. 
 
Elke twee jaar reikt de vakcentrale FNV De Febe Elizabeth Velasquezprijs uit aan een man of vrouw die onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico vakbondswerk verricht. De prijs is vernoemd naar een vakbondsactiviste uit El Salvador, die in 1989 op 27-jarige leeftijd werd vermoord vanwege haar inzet voor vakbondsrechten. 
 
bron:FNV