Zaltbommel 8 juni 2010. De supermarktoorlog woedt in alle hevigheid. Retailers zetten fabrikanten en groothandelsbedrijven onder druk om tegen steeds lagere prijzen te leveren. Om de marges op peil te houden richten leveranciers zich op efficiencyverbetering. Daarbij staat de interne en externe integratie van IT-faciliteiten centraal. Dat blijkt uit het trendonderzoek Food Efficiency 2010 van IT-leverancier Qurius, dat is uitgevoerd door Goals Marktbewerking.

Food Efficiency 2010 is een onderzoek naar de status en ontwikkelingen van de IT in de voedingsmiddelenindustrie. Voor het onderzoek zijn Nederlandse bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie met meer dan 50 werknemers benaderd. Het merendeel van deze bedrijven levert langer houdbare producten. Financieel directeuren en IT-managers hebben deelgenomen aan het onderzoek door middel van een online enquàªte.

Het onderzoek is gericht op de situatie en behoeften van de Nederlandse foodsector rond zes belangrijke ICT-terreinen: de huidige IT-situatie en behoeften, trends in de automatisering, productiviteitsverbetering op de werkvloer, samenwerking en integratie in de keten, optimalisatie van interne processen en de rol en status van stuurinformatie.

Geplande overstap naar geïntegreerd systeem
Ruim 60% van de ondervraagde bedrijven verwacht binnen nu en drie jaar met nieuwe software te gaan werken. Daarbij kiest een ruime meerderheid voor een geïntegreerd ERP-systeem. Zo‘˜n systeem verschaft bedrijfsbreed inzicht in de kosten van producten en de productiviteit van medewerkers. Bovendien zijn dure koppelingen tussen geïsoleerde pakketten niet meer nodig. Verder vraagt het doorvoeren van veranderingen in processen veel minder tijd en geld met een geïntegreerd systeem.

Afnemers stellen hogere eisen aan digitale samenwerking
Om de processen van grondstof tot schap te sturen en stroomlijnen worden bedrijfsprocessen in de keten sterker geïntegreerd. Toch heeft een derde van de bedrijven nog geen enkele digitale koppeling met externe partijen. Mogelijkheden voor elektronische uitwisseling van documenten en selfservice via internet worden nog maar weinig gebruikt. Dit gaat veranderen omdat retailers steeds hogere eisen aan digitale samenwerking stellen.

************************************************************

Over Qurius
Qurius biedt oplossingen voor technologievraagstukken. Meer specifiek verzorgt Qurius design, architectuur, infrastructuur, implementatie en het beheer van IT-oplossingen, gebaseerd op Microsoft-technologie. Met het hoofdkantoor in Nederland (Zaltbommel) bedient Qurius klanten door heel Europa, waaronder België, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje. Qurius heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Niet voor niets is à©à©n van de doelstellingen om een 100% duurzaam IT-bedrijf te zijn in 2014. Qurius is sinds 1998 beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam. Voor meer informatie: www.qurius.nl

Microsoft Dynamics voor de voedingsmiddelenindustrie
Qurius biedt een geïntegreerde, bedrijfsbrede softwareoplossing voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. De ERP-oplossing biedt functionaliteit voor onder andere tracking & tracing, wetgeving (General Food Law en HACCP), receptuurbeheer, verpakkingsbelasting en prijsafspraken. Deze ERP-software, gebaseerd op Microsoft Dynamics-technologie, geeft bedrijven grip op hun bedrijfsprocessen en maakt integratie mogelijk met klanten en leveranciers voor een beter inzicht in de hele keten. Voor meer informatie: www.qurius.nl