De toezichthouders in de natuurgebieden en de politie op de Noordwest-Veluwe waarschuwen wandelaars voor het “laten jagen” van hun hond in de natuurgebieden. De officier van justitie legt forse boetes op. Een 66-jarige vrouw uit Heerde kreeg van de officier van justitie een boete opgelegd van €550,- omdat ze haar hond achter enkele edelherten aan liet jagen in het bosgebied “de Dellen” in de gemeente Heerde. De hond was niet aangelijnd. Een Boa (Bijzonder opsporingsambtenaar) van het “Groennetwerk Noordwest-Veluwe”, die één en ander zag gebeuren bekeurde de vrouw.
 

De Boa’s van het Groennetwerk, de gezamenlijke toezichthouders in de bosgebieden op de NW Veluwe, constateren regelmatig dat wandelaars hun hond niet aangelijnd hebben en hun honden toestaan dat ze achter de in het wild levende dieren aangaan.

Wanneer ze daarop aangesproken worden is het verweer veelal “mijn hond krijgt ze toch niet te pakken”.  Door zo’n “jachtpartij” rennen de wilde dieren echter overdag wel uit hun rustgebied en steken dan onverwacht de verharde wegen over waar ze voor levensgevaarlijke situaties zorgen voor bestuurders en inzittenden auto’s motoren en brommers,
Drachtige reegeiten
Een paar weken geleden maakte een getuige er melding van dat een grote zwarte hond in het Sprielderbos in de gemeente Putten, een drachtige reegeit te pakken had. Volgens deze getuige schopte de eigenaar van de hond, zijn hond van de ree af, sleurde zijn hond mee, maar bekommerde zich niet verder om de zwaargewonde ree.De getuige heeft een jachtopzichter gewaarschuwd die het dier uit zijn lijden moest verlossen.De reegeiten zijn op dit moment hoogdrachtig en kunnen niet zo snel weg komen, waardoor ze een gemakkelijk slachtoffer zijn voor jagende honden.
Of men zich nu in een gebied bevind waar men geen honden los mag laten lopen of in een gebied waar dit wel toegestaan is, degene die het toezicht op de hond houdt is ten allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van deze hond.
bron:Politie Noord en Oost Gelderland