Zaterdag 7 mei overhandigt de Wilhelmina Davyt-Keuchenius Stichting (WDK)  17 dierenambulances aan diverse landelijke stichtingen en verenigingen. Om 12.00 uur zal op het terrein van Ford Gerritsen Apeldoorn aan de Paramariboweg 84 9) TV dierenarts Henk Lommers namens de stichting, de sleutel van de eerste dierenambulance aan de Stichting Zeehondencreche te Pieterburen overhandigen. De WDK stichting wil, ter gelegenheid van haar 25 jarig bestaan, stichtingen c.q. verenigingen van dierenambulances in Nederland op deze wijze in staat stellen het wagenpark te moderniseren en/of uit te breiden.  

'In 2006 bestaat de Stichting Wilhelmina Davyt-Keuchenius 25 jaar. Vooruitlopend op dit jubileum willen wij graag iets bijzonders doen. Nu weten wij dat de aanschaf en exploitatie van dierenambulances vaak problemen oplevert. Wij willen hen dan ook graag tegemoetkomen. Wij hebben de afgelopen jaren vrij veel dierenambulances geleverd en gefinancierd en zijn daardoor 'specialist' op dit gebied geworden. We hebben contacten met een importeur van een groot Europees merk, contacten met firma's die de inrichting en uitmonstering van de auto's kunnen verzorgen enzovoort. En wij hebben gelukkig de benodigde geldmiddelen. Wij denken dat we met dit project goed werk doen; daarom willen we ook niet wachten tot ons jubileumjaar 2006, maar nu van start gaan en het project in 2005 al afronden.' Aldus de heer David Willemsen, voorzitter van de stichting.  
  
Voor het vervoer van zieke, gewonde, zwervende of dode dieren zijn er verschillende Dierenambulancediensten in Nederland. Velen zijn onderdeel van een afdeling van de Dierenbescherming en daarnaast is het merendeel van de ambulancediensten lid van de Federatie Dierenambulances Nederland (FDN). De meeste dierenambulances bieden ook de mogelijkheid om dieren van particulieren naar een dierenarts te vervoeren. Bijvoorbeeld wanneer mensen slecht ter been zijn of omdat ze om andere redenen niet in staat zijn zelf hun huisdier te vervoeren. Bij ongevallen biedt het ambulancepersoneel altijd eerste hulp, dat in veel gevallen al afdoende is. 
De dierenambulances die de WDK stichting ter beschikking stelt zijn Ford Transits en door ervaringsdeskundigen uit de ambulancewereld ontwikkeld en volledig ingericht op het vervoer en de verzorging van gewonden of zieke dieren. Tot de uitrusting behoort onder meer: 
        honden en viertal kattenkooien 
    schoon en vuil watervoorziening 
    schappen voor diverse kooien 
        brancard 
        dag en nacht verlichting en een dakafzuiging 
        veel opbergruimtes 
        zwaailicht en zoeklichten 
        navigatiesysteem 
        aansluitingen voor communicatiesystemen  
 
Voor het vervoer van zieke of gewonden zeehonden naar de zeehondencreche in Pieterburen is er een speciale uitvoering. Het vervoer van een zeehond stelt speciale eisen aan het transport, want een zeehond is erg stressgevoelig. Deze dierenambulance heeft dan ook een speciale, opklapbare zeehondenkooi.  
  
 
bron:Dierenbescherming