Persbericht

Vleuten, 22 september 2008

 

Winnaar Dam tot Damloop in 58e Fortis Singelloop Utrecht

 

Sammy Kitwara, afgelopen zondag verassend winnaar van de Dam tot Damloop, zal zondag 28 september van start gaan in de Fortis Singelloop Utrecht. De 21-jarige Keniaan steekt in bloedvorm en is favoriet voor de overwinning. Kitwara zette in Zaandam de beste wereldjaarprestatie op de 10 Engelse mijlen op de klokken. Hij zal in de Domstad ongetwijfeld een poging doen ook de snelste 10km op de weg over 2008 op zijn naam te schrijven.

 

Blessure Abeylegesse

Minder goed nieuws is er over Elvan Abeylegesse. De Turkse, goed voor twee keer zilver in de Olympische Spelen van Beijing, bereidt zich voor op de Fortis Singelloop Utrecht waar ze een aanval heeft gepland op het wereldrecord 10km op de weg. Zij heeft zich afgelopen weekend tijdens een training geblesseerd en heeft zich maandagmorgen afgemeld. Organisator Gerard Peek, de man die vorig jaar de traditierijke Singelloop nieuw leven inblies: à¢â‚¬Å“Dit betekent voor ons een grote teleurstelling. De wereldrecordpoging was voor ons de slagroom op de taart. Gelukkig blijft er genoeg te genieten over en is er nog altijd een absoluut topveld aan de start. Een wereldrecord bij de dames zit er niet meer in, maar de kans dat beide parkoersrecords sneuvelen is nog altijd levensgrootà¢â‚¬.

 

Mannenveld

Sammy Kitwara zal de zege niet cadeau krijgen. Zijn landgenoot en runner-up van vorig jaar, Allan Ndiwa, zal er zeker op gebrand zijn dit jaar de allersnelste te zijn. Ook Wilson Kipsang, dit jaar de snelste in Appingedam en Gouda en 5e in de Dam tot Damloop, zal tijdens de prijsuitreiking op het podium willen staan. Andere serieuze kanshebbers voor de overwinning zijn de Algerijn Aithamna (vorig jaar 4e), de Ethiopiër Hunegnaw en Beijing-ganger El Hachimi uit Marokko. De Fransman Hassan Belkhainnouch, winnaar van de halve marathon van Utrecht en Bernard Rotich uit Kenia kunnen mogelijk voor een verrassing zorgen.

 

De vrouwen

Het wegvallen van gedoodverfd winnares Abeylegesse brengt de spanning in de vrouwenrace helemaal terug. Keniaanse Irene Kwanbai lijkt met een persoonlijk record van 30.55 op papier de snelste. Jasim Kareema uit Bahrein en de Ethiopische Gelana Tiki worden eveneens in staat geacht sneller dan het parkoersrecord (32:04 op naam van Lornah Kiplagat) te kunnen lopen.

 

Nederlanders

Met Luc Krotwaar en Greg van Hest bij de mannen en bij de vrouwen Nadja Weijenberg en Miranda Boonstra is de organisatie erin geslaagd ook een aantal nationale toplopers te contracteren. Voor Krotwaar, juist terug van een 7-weekse trainingsstage in Zuid Afrika, is deze 10km een laatste test voor het NK Marathon in Eindhoven. Hij kan daar zijn 7e nationale titel pakken, een unicum in de Nederlandse marathongeschiedenis.

 

Record aantal deelnemers

à‰à©n record zal er zeker aan gaan. Dat van het aantal deelnemers. Naar verwachting zullen aanstaande zondag om 12:30 uur ruim 5500 hardlopers van start gaan, een toename van bijna 45% ten opzichte van vorig jaar.

 

Parkoersrecords Fortis Singelloop Utrecht:

Mannen: 27.51  Mark Tanui (Ken)  7 oktober 2007

Vrouwen:  32.04  Lornah Kiplagat (Ned)  7 oktober 2007

 

Beste wereldprestatie 10km op de weg 2008:

Vrouwen: 30.57  Irina Mikitenko (Dld) 13 september Karlsruhe

Mannen: 27.22  Moses Ndiema Masai (Ken) 06 april  Brunssum

 

Wereldrecords 10 kilometer op de weg:

Mannen: 27:02  Haile Gebreselassie (Eth)  11 december 2002

Vrouwen: 30:21 Paula Radcliffe (Gbr)  23 februari 2003

 

Perscontact

Org. Fortis Singelloop Utrecht            Marloes Ruikes      [email protected]

                                                                                                          Tel.  030 677 4850

 

Voor meer info: www.fortissingellooputrecht.nl